Apel američkim gradonačelnicima da zabrane prikazivanje filma Malagurskog

Vijesti 15. mar 202320:46 2 komentara
F.Z./N1

Predstavnici udruženja žrtava iz proteklog rata, akademije, nevladinih organizacija, novinari i predstavnici vlasti uputili su otvoreno pismo gradonačelnicima američkih gradova u kojima je najavljeno prikazivanje filma Borisa Malagurskog 'Republika Srpska: Borba za slobodu', tražeći osudu ove najave uz izraz solidarnosti sa bosanskohercegovačkim žrtvama iz perioda od 1992.-95.

Pišemo vam kako bi izrazili snažno upozorenje povodom najavljene objave filma koji relativizira genocid, bivšeg voditelja Russia today, Borisa Malagurskog, ‘Republika Srpska: Borba za slobodu’ u Sjedinjenim Državama. Režiser je najavio raspored prikazivanja filma, s početkom 17. marta, u vašim gradovima,” navodi se u pismu kojeg potpisuje desetine javnih ličnosti iz BiH, regije, i drugih zemalja.

Između ostalog ističe se i kako ovaj film “redefinira zločine protiv čovječnosti za koje je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju ustanovio da su ih počinile srpske snage protiv bh. naroda (1992.-95.), uključujući i srebrenički genocid, kao ‘borbu protiv ropstva i ‘borbu za slobodu‘”.

U pismu se navodi i kako je, kao rezultat presuda Haškog tribunala u dijelovima BiH, poznato da je “politički entitet Republika Srpska nastao na zvjerstvima i zločinima protiv čovječnosti”, te kako Malagurski “genocidno osnivanje Republike Srpske” u svom filmu redefinira kao “borba za slobodu”.

Ovaj film predstavlja nastavak relativizacije genocida i revizionizma historije na kojem je Boris Malagurski izgradio svoju karijeru. Godišnju komemoraciju srebreničkog genocida Boris Malagurski je 2017. opisao kao ‘festival’ dok je vodio TV emisiju na srpskoj mreži Sputnika. Danas pokušava da raširi istu propagandu relativiziranja u Sjedinjenim Državama”, navodi se u pismu.

Potpisnici podsjećaju kako su upravo Sjedinjene Države, uz druge nacije, ponudili svoje osoblje i ekspertizu Haškom tribunalu kako bi olakšali put ka pravdi bh. žrtvama. Također, ističe se, SAD su postale dom budućim generacijama Bosanaca i Hercegovaca, te kako je solidarnost SAD-a ono što je u ovom trenutko potrebno.

Uzimajući sve iznad navedeno u obzir, molimo vas da upotrijebite sve dostupne platforme kako bi osudili dolazeće prikazivanje filma ‘Republika Srpska: Borba za slobodu’ u SAD-u. Molimo vas da izrazite solidarnost, kako stradanje bh. žrtava iz perioda od 1992.-95. ne bi bilo uzalud”, zaključuje se u pismu koje je upućeno gradonačlnicima gradova Paterson, Jacksonville, North Port, Orlando, Miami, San Diego, Chicago, Atlanta, Washington DC, i New York.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare