Arapović o novom Nacrtu zakona: Nećemo više gledati službena vozila na moru

Vijesti 06. jul 202211:52 > 13:49 0 komentara
N1

Nije održana javna rasprava na Nacrt zakona o korištenju i nabavci službenih vozila na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Niko od predstavnika Vlade FBiH nije došao na raspravu, a sam Nacrt je prošao Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

“Ovo je ujedno i poruka da nemaju primjedbe na naš nacrt zakona, pa će u ovom obliku u kojem je usvojen kao Nacrt, vrlo brzo biti predložen i kao Prijedlog zakona, što je posljednji korak da on bude donesen, u ovom domu, ali i u Domu naroda “, poručuje autor ovog Nacrta zakona.” Adis Arapović, nezavisni poslanik u Parlamentu FBiH i predsjednik Zelenih BiH.

Arapović je objasnio koja su to tri ključna prijedloga ovog Nacrta.

“Umanjujemo cijenu koju je Vlada FBiH imala na raspolaganju da kupuje nove automobile. Po sadašnjoj uredbi Vlada može kupiti službeni automobil od preko 100.000 KM za najviše zvaničnike. Sada smo tu umanjili za 20%.”

Istaknuo je da uvodimo jedinstveni registar službenih automobila.

“Vjerovali ili ne, niko u FBiH nema na jednom mjestu spisak službenih automobila koji se koriste na nivou FBiH. Ja sam to “pješke” skupljao nekoliko mjeseci i došao do nekomplektnog broja od 1.300 službenih automobila samo u organima uprave, u institucijama BiH, a na to dolazi još 2.000 službenih automobila javnih preduzeća i kompanija u većinskom državnom vlasništvu”, kaže Arapović.

Posljednja treća stavka se odnosi na stikere koji će biti naljepljeni na službene automobile.

“Svako službeno auto će nositi obilježje. Biće obilježano naljepnicom na kojoj će jasno pisati koja institucija upravlja tim službenim automobilom i siguran sam da će biti mnogo manje službenih automobila na vikendicama, izletištima ili jadranskoj obali”, zaključio je Arapović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!