Arbitraža u slučaju Trgovska Gora nije moguća bez pristanka Hrvatske

Vijesti 10. apr 202319:41 0 komentara

Politička aktivnost zbog opasnosti od nuklearne radioaktivnosti na granici Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom ne jenjava. U Banjaluci je održana tematska i proširena sjednica Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srpske o Trgovskoj gori. Uprkos ranijim izjavama zvaničnika, danas je postalo jasno da arbitraža i nije moguća, niti spasonosna opcija.

“Zrak, a ne rak; Životima se ne trguje”, poručivali su godinama aktivisti u pokušaju da zaštite rijeku UNU od skladišta nuklearnog otpada. Hrvatske vlasti, uglavnom su im okretale leđa.

Isječak iz filma OTPADNICI:

“Ministar Ćorić odlazi, aktivisti ga pitaju: Park prirode Una, zaboravljate? Građani Dvora to ne žele, i Vaši građani!! Mi nismo na prodaju, možete odložiti na Sljemenu…”

Isječak iz filma OTPADNICI:

“Goran Kukmanović, Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Hrvatske:
“Tek po izradi studije uticaja na okolinu, te bezbjednosnih studija, ako se potvrdi da je ova lokacija zbilja pogodna za izgradnju skladišta, tek tada će se pristupiti građenju. To bi moglo biti 2024.godine.”

Isječak iz filma OTPADNICI:

“Vjerovatnoća da studija uticaja na okolinu pokaže da ta lokacija nije dobra, rekao bih nije nula, nego minus 100”, kaže Vidan, ekološki aktivista.

Jer je investitor projekta i naručilac studije, pa slijedom logike konačan amin za posao nije neizvijestan. BH vlasti na svim nivoima za to vrijeme uglavnom ponavljaju fraze.

“Lokacija na Trgovskoj Gori ne ispunjava ni jedan parametar da bi se izgradilo odlagalište nuklearnog otpada”, kaže Bojan Vipotnik, ministar ekologije RS.

Bosna i Hercegovina uputila je Hrvatskoj putem MIP-a, odgovor sa zahtjevima u vezi sadržaja na studiju uticaja na životnu sredinu za odlagalište na Čerkezovcu.Primjedbe su date na tabelu sadržaja, dok će druge zamjerke biti naknadno upućene.

“Ovaj momenat je znači sadržaj. Oni su nama dali 30 dana rok da odgovorimo. Tražili smo priduženje, nismo dobili. Kompleksan je dokument ima oko 150 strana”, kaže Emir Dizdarević, član ekspertskog tima BiH.

“Republika Srpska kao focal point za ESPO konvenciju dostavila je Sekretarijatu ESPO sve primjedbe i sugestije na tu vrstu notifikacije. U maju će zvanična delegacija otići u ESPO i reći ovo su primjedbe ljudi iz RS i FBIH, Hrvatska krši ESPO konvenciju”, dodaje Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Plan susjeda je da otpad niske i srednje radioaktivnosti iz NE Krško, nastao u zadnjih 40 godina pakuju u metalnu burad, potom u betonske spremnike od po 15 tona težine; te skladište u bivšoj kasarni Čerkezovac-na Trgovskoj Gori, svega 2 kilometra od BIH. Iako su nadležni, pa i resorni ministar Košarac ranije govorili da postoji mogućnost tužbe ili pak arbitraže, bez pristanka Hrvatske to nije moguće.

“Morate da imate osnov predviđen određenim dokumentom da biste podnijeli tužbu protiv nekoga. Arbitraža isto, zasniva se na saglasnosti , Hrvatske i obe strane (N1:Ako nema saglasnosti Hrvatske- nema ni arbitraže?) Tako je, u ovom stadijumu. To sam skretao pažnju i ranije. Arbitraža podrazumijeva obostranu saglasnot. Mnogi su izlazili možda i neozbiljno sa izjavama o arbitraži i tužbi. PO ESPO konvenciji u jednoj klauzuli ima mogućnost arbitraže i pristupu Međunarodnom sudu pravde, to je klauzula po pristupu. Prilikom ratifikacije konvencije država mora da izričito da saglasnost da želi da bude obavezana tim mehanizmima rješavanja sporova. Hrvatska nije dala takvu saglasnost kada je ratifikovala konvenciju”, dodaje Nemanja Galić, član pravnog tima BiH.

Neki su, po priznanju dakle izlazili sa neozbiljnim izjavama. NO, drugi pak i dalje sa ozbiljnim apelima.

“I da se alarmira ne samo vladin sektor, ne samo nadležne institucije, već i mediji i nevladine organizacije”, rekao je Maksim Skoko, Odbor za zaštitu životne sredine NSRS.

Jer ugroženo je oko 250 000 stanovnika u 13 opština sliva najčistije rijeke u BIH-Une.

Ne kasnimo, čvrsti su u svom stavu nadležni iz BIH, sa svih nivoa. Kažu da parte oi što Hr radi. Ali, sa današnjeg sastanka iz NSRS poručili su da će o ovom problemu alarmirati i javnost, organizacije, medije. Da podsjetimo sve one, koji bi da alrmiraju gore pomenute, da se upravo pomenuti bave ovim pitanjem 10 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!