Arbitraže izvlače milione iz BiH: Može li i naša država tražiti odštete za prijeratna ulaganja u susjednim zemljama?

Vijesti 21. jun 202421:04 0 komentara
N1

Nakon što je nedavno objavljeno da je rudnik i termoelektrana (RiTE) "Ugljevik“ izgubila spor sa "Elektrogospodarstvom Slovenije" težak 67 miliona eura, odnosno oko 131 miliona KM. Iz ove države stižu nove arbitraže za Bosnu i Hercegovinu, najavljuju se i one iz Hrvatske pa se postavlja pitanje da li i naša država može uzvratiti recipročnim mjerama kada je riječ o prijeratnim ulaganjima, budući da je dosta toga u susjednim državama, bivšim jugoslovenskim republikama građeno iz BiH?

Pojašnjenja radi, RiTE “Ugljevik”, kompanija iz Republike Srpske mora Slovencima isplatiti oko 131 milion KM po tužbi Slovenaca za neisporučenu struju počev od 12. juna 2011. godine pa do donošenja odluke, koje je donijelo Arbitražno vijeće u Beogradu.

Riječ je o sporovima koje je Slovenija pokrenula protiv RiTE “Ugljevik” i BiH tražeći ogromnu odštetu po osnovu prijeratnih ulaganja u termoelektranu.

Izgubili presudu: Kompanija iz RS mora Slovencima isplatiti 131 milion KM

Međutim, tu nije kraj navedenim sporovima i arbitražama s obzirom na to da je i Hrvatska najavila jednu koja se odnosi na rudnik i termoelektranu Gacko. Naime, minimum 100 miliona eura i kamate je odšteta koju Republika Hrvatska potražuje od Bosne i Hercegovine, konkretno od Termoelektrane Gacko, zbog, navode susjedi, ulaganja u ovaj gigant u doba bivše Jugoslavije.

Arbitraža koja bi na kraju mogla koštati građane: Hrvatska traži od BiH 100 miliona eura zbog ulaganja u TE Gacko

Hrvati su od 2017. godine tri puta kontaktirali Vijeće ministara i državno Pravobranilaštvo, a u vezi nagodbe. Kako je ona izostala-na vidiku je arbitraža pred međunarodnim sudom u Washingtonu čiji ishod bi mogao da ugrozi elektroenergetski sistem Republike Srpske.

Budući da bivše jugoslovenske republike nastoje naplatiti prijeratna ulaganja, interesovalo nas je da li će i BiH ići tim putem?

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i generalna sekretarka PDP-a Mira Pekić gostujući na N1 je navela da je na prošloj sjednici bio i izvještaj Pravobranilaštva na kojem su se, između ostalog, našli i sudski sporovi koji se vode protiv BiH.

“Usvojen je jednoglasno zaključak na osnovu kojeg sam tražila da se dostavi kompletan spisak svih sudskih sporova koje se vode protiv BiH i onih koje naša država vodi protiv ostalih zemalja. Još nije stigao taj pregled i učinit ću ga javnim čim ga dobijemo na uvid”, ustvrdila je Pekić.

S obzirom na to da taj pregled nije još gotov nije mogla govoriti ni o konkretnijim podacima, ali je izdvojila neke od primjera.

“Ali ono što znamo jeste da je rudnik termoelektrana Ugljevik izgubila arbitražni spor u Beogradu i da su platili 68 miliona KM za samu sudsku presudu i oko 58 miliona KM zateznih kamata i da se jedna trećina ukupno proizvedene struje isplaćuje Sloveniji. Uporedo s tim se vodi i arbitražni postupak pred sudom u Washingtonu koji iznosi više od 700 miliona eura i taj postupak čini mi se nije zaključen, nije ga završetak ovog postupka isključio, on je još u fazi mirovanja i ne znamo šta će se desiti. Imamo još najava i iz Hrvatske za rudnik termoelektranu Gacko tako da mi očekujemo da će u Pravobranilaštvu na vrijeme reagovati kao što trebaju reagovati i poslovni subjekti na te akcije koje proizvode iz drugih država firme. Isto tako bi bilo potrebno da Pravobranilaštvo prikupi dokaze o ulaganjima koje su imale firme iz BiH u raznim preduzećima u drugim državama”, istakla je državna zastupnica.

Kao primjer je navela preduzeće Energoinvest koji je imao takvih vrsta ulaganja.

“Mislim da je i ta dokumentacija dobrim dijelom sačuvana i da bi se, ukoliko postoje ozbiljne namjere, moglo i krenuti ka nekakvim sporovima i aktivnostima kako bi sama BiH naplatila ono što se iz BiH kao bivše SFRJ Republike uplaćivalo u druge republike. To je bio sasvim normalan proces u SFRJ zato je neophodno da i BiH preduzme određene mjere pogotovo kada je u pitanju zaštita imovine bh. preduzeća koja se nalaze u bivšim republikama. I tu je neophodno da se uključe i RS i Federacija BiH, ali prije svega Pravobranilaštvo BiH koje se bavi tim”, poručila je, između ostalog, Pekić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!