Kržalić: Tvrdnje da je oružje na Kosovo stiglo iz Tuzle je dio hibridnog rata protiv BiH

Vijesti 04. okt 202317:10 > 17:12 0 komentara

Koliko je destabilizirana sigurnosna situacija u regionu nakon posljednjih dešavanja na Kosovu? Ubistvo inspektora potreslo Bijeljinu, ubistvo u Tuzli, šta nam pokazuju ovi slučajevi kada je u pitanju sigurnosna situacija u BiH? Gost Novog dana je Armin Kržalić - profesor sigurnosti na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

Na pitanje koliko je destabilizirana sigurnosna situacija u regionu nakon posljednjih dešavanja na Kosovu, odgovara: “Zadnje dvije decenije su nas naučile da sigurnost nije konstanta i da se ona mijenja. Jeste činjenica, kada govorimo o regionalnoj sigurnosti, da je narušena. Mi gotovo od 2010. nemamo regionalnih inicijativa koje bi radile na jačanju sigurnosnog ambijenta. Vidimo da je to koluminiralno oružanim i terorističkim napadom. Sigurnost je narušena jer imamo veći broj ovakvih krivičnih djela. Upaljeni su alarmi na sve strane i moramo raditi na poboljšanju.”

Dodao je da se mora razgovarati u regionu uz zajedničke inicijative.

“Zadnjih 30 godina zemlje u regionu i predstavici vlasti su neiskreni kada je u pitanju sigurnost. Posebno se odnosi na Srbiju. Govore o EU i napretku, ali se u suštini se ništa ne radi.”

Dodaje da je EU morala još jučer reagovati na nasilje na Kosovu  i da zbog loše reakcije može doći do novih sukoba.

“Može se očekivati zbog blage reakcije EU i podsjećam na reakciju međunarodne zajednice iz 1992. Nastoji se ublažiti krivica onoga ko je na neki način slavio teroriste koji su širili strah i ugrozili civile. Nastoji se predstaviti krivcem onoga ko je bio žrtva. Međunarodna zajednica ne želi taj dijalog da se Srbija i Kosove dogovore. Srbija mora shvatiti da je Kosovo nezavisna država, sve suprotno može inicirati sukobe. Međunarodna zajednica ima krijerne diplomate. Inicijative koje oni rade mogu imati posljedice koje mogu biti i u EU”, zaključio je.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je Milana Radoičića, koji je priznao odgovornost za sukobe u Banjskoj na sjeveru Kosova, optužilo i da je kupovao oružje iz BiH iz Tuzle.

“Naše agencije to mogu vrlo lako provjeriti u suprotnom je i ovo jedan način hibridnog rata protiv BiH. Ono što je problematično je da su velike količine ilegalnog oružja ostalo kod građana, ali neko ozbiljan kada vidi količinu zaplijenjenog oružja, ne bi se reklo da je to oružje izašlo iz rata, već je to sofisticirarije oružje i modernije. Nadam se da će naše službe sve provjeriti. Ako to bude zaista tačno, morat će se dokazati odgovornost lica koja su učestovale u tome i biti sankcionisana. Ako se radi o oružju koje je ilegalno, ja to ne bih povezivao sa BiH, već su to onda kriminalne grupe. Ne kažem da nemaju spregu s vlašću, ali to treba tretirati kao organizovanu kriminalnu grupu, a ne kao djelo države”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!