Arnaut: Ćudić će glasati za Hurtića i Nešića, ali ne bi za mene

N1

Damir Arnaut, federalni zastupnik Naše stranke za N1 je komentarisao i to da je u jednom trenutku bilo govora o tome da on bude ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine umjesto Elmedina Konakovića (NiP) koji je na kraju i predložen za tu funkciju. Rekao nam je i to da kada je na Predsjedništvu Naše stranke o tome bilo govora da mu je stranačka kolegica Sabina Ćudić jasno rekla da njen glas za tu poziciju ne bi imao.

Mirsada Čolaković, bh. ambasadorica u Nizozemskoj je nedavno gostujući u programu N1 pohvalila Arnauta rekavši da bi njega voljela vidjeti na poziciji ministra vanjskih poslova BiH. Arnaut nam je na to odgovorio da je upravo sa Konakovićem pričao na tu temu.

“Razgovarao sam o tome da li postoji ta mogućnost da Ministarstvo vanjskih poslova BiH bude pozicija koju ću ja obnašati. Onda bi Naša stranka dobila to ministarstvo, a Narod i pravda nešto drugo i zaista sam ohrabren činjenicom da je Elmedin Konaković ozbiljno razmotrio taj prijedlog rekavši da on nema apsolutno nikakve sumnje da bih ja bio najbolji na toj poziciji. Rekao mi je da će to vratiti nazad u stranku i da će se o tome izjašnjavati organi Naroda i pravde. Poslije me obavijestio da je NiP odlučio da će on biti kandidat za ministra vanjskih poslova BiH”, ispričao nam je Arnaut.

Nakon pohvala Čolaković: Arnaut za N1 vidi li se kao ministar vanjskih poslova

Dalje je naglasio da ovo ne može ni u kojem slučaju postati “bitka” između njega i Konakovića.

“On je tada nastupio izuzetno galantno, srdačno i pošteno. I naravno da smo o tome razgovarali u Našoj stranci, nisam pričao sa Konakovićem bez da sam se konsultovao s njima ranije. Od Edina Forte sam dobio eksplicitan odgovor da ako je Konaković spreman da mi prepusti poziciju ministra vanjskih poslova i samim time Naša stranka dobije taj resor da mi on neće stajati na putu i s te strane sam ohrabren. Također i Srđan Mandić mi je dao podršku kao i veliki broj ljudi”, kazao je.

Pitali smo Arnauta kako je na to reagovao Predrag Kojović iz Naše stranke koji je ranije isticao stranačku kolegicu Sabinu Ćudić za sjajnu osobu na poziciji ministrice vanjskih poslova.

“Ne znam kakvo je njegovo mišljenje po ovom pitanju. Nemam nikakve sumnje da sam ja jedina osoba na svijetu koja je imala i američki i bh. diplomatski pasoš. Radio sam u State Departmentu kao advokat i bio sam ambasador BiH. Niko se zaista nije usudio reći da ja ne bih dobro obnašao tu funkciju. Ali ako me pitate konkretno, Sabina Ćudić neku noć na Predsjedništvu stranke jeste dobacila preko sale da ja ne bih dobio njen glas ako bih bio kandidat. Bio sam zatečen jer nije bilo obrazloženja nikakvog, ne znam kakav je razlog. Nisam razgovarao s njom o tome jer nisam imao priliku, ali bio sam zatečen”, naveo je Arnaut.

Dalje dodaje da je to bila njena direktna tvrdnja Ćudić da ne bi imao njen glas u državnom Parlamentu ukoliko bi bio kandidat za ministra vanjskih poslova BiH.

“A Sevlid Hurtić i Nenad Nešić će imati njen glas. Nismo se o tome izjašnjavali, ali tu večer je iz cijele te diskusije bilo jasno da hoće imati i nen i glas Predraga Kojovića. Zato sam bio zatečen da bi mi rekla da ja ne bih imao njen glas, a da će njih dvojica vjerovatno imati”, poručio je Arnaut.

Shodno ovim tvrdnjama, kontaktirali smo i Ćudić kako bismo od nje saznali zbog čega je ovo poručila Arnautu te zašto ne bi glasala za njega, međutim, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad