Arnaut: Ništa od 14 prioriteta, osim Mostara nije uspjelo

Dan uživo 11. maj 202118:36 > 18:59 2 komentara

Da nije bilo Međunarodne zajednice nikada ne bi bila formirana Interresorna radna grupe za izmjene Izbornog zakona BiH, kazao je za N1 Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke koji je i član ove Interresorne radne grupe.

“Međunarodna zajednica, uključujući Američku ambasadu i Evropsku komisiju su insistirali na formiranju Interresorne radne grupe, i da bude uključena opozicija, i članovi CIK-a”, naveo je Arnaut.

Radikalan zaokret

Napomenuo je da od 14 članova opozicija ima tri člana.

“Onda organizuju sjednicu i znaju da dva člana opozicije ispituje Halila Lagumdžiju, predsjenika VSTV-a i da teoretski ne mogu doći. SDA, HDZ i SNDS su preuzele odgovornost za izmjene Izbornog zakona”, istaknuo je.

Podsjetio je da su prošle tačno dvije godine kako smo dobili 14 prioriteta EU, te da ništa od tih prioriteta, osim Mostara nije uspjelo.

“Posebno je bitno reći da je Istražna komisija za pravosuđe održala konstituirajuću sjednicu 26. maja prošle godine. Nema još ni godina dana. I pogledajte kakav radikalan zaokret smo imali za manje od godinu dana. Od perioda prije godinu dana, kad je Milan Tegeltija prijetio da će hapsiti članove Istražne komisije, da zadiru u rad pravosuđa, da je to nezakonito i neustavno i takve nebuloze, do situacije da predsjednik VSTV-a, rado se odaziva i kaže da mu je zadovoljstvo, te smatra da Parlament treba čuti ove stvari od struke i da treba što više takvih stvari da se dešava. Odgovorio je na sve korektno”, rekao je Arnaut.

Grubeša odbio saradnju

Naveo je da je Lagumdžija bio otvoren i pon pitanju kako unaprijediti rad pravosuđa, konkretno po pitanju CMS-a.

“To je onaj sistem, kolokvijalno kažem, bubanj. Ako ste vi optuženi, ne treba niko subjektivno određivati ko će biti vaš postupajući tužilac, treba se predmet staviti u bubanj i da bubanj kaže metodom slučajnog uzorka. Na protiv, u Tužilaštvu BiH se određuje još uvijek ručno. To je nešto katastrofalno”, naglasio je.

Da li će ponovo zvati ministra Grubešu?

“On je jedini koji je odbio saradnju sa ovom komisijom. I komsija je to zvanično i zaključila i tražili smo njegovu smjenu. SDA, HDZ i SNSD je odlučila da Grubeša ostane ministar pravde, iako je on ministar koji je odobrio Radiću da služi kaznu u Hrvatskoj. I sud u Hrvatskoj ga pusti i puno godina prije izađe, a bio je silovatelj”, rekao je Arnaut.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare