Arnaut: Opasno da Dodik postane nezaobilazan faktor, Pokret za državu na potezu

Vijesti 15. nov 202210:27 1 komentar
N1

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut ukazao je na opasnost omogućavanja kontrolnog paketa u državnom Domu naroda SNSD-u Milorada Dodika, te istakao da ključ da to zaustavi ima Pokret za državu. Kako Arnaut navodi, Dodik već danas može postati nezaobilazan faktor u državnoj vlasti ako mu to svojim glasanjem ili suzdržanošću omoguće poslanici Pokreta za državu, a ponovio je i upozorenja koja je Zlatko Lagumdžija nedavno uputio na međunarodnom forumu u Beču.

Tri nije četiri: Posljedice pogrešnog poteza će biti katastrofalne

Na predavanju u Beču prije par dana, Zlatko Lagumdžija je istakao da Dodika, „kao većeg Putina od Putina, treba izolovati iz svake koalicije u kojoj nije matematički neophodan.“ Lagumdžija je govorio o državnom nivou, gdje matematika za Dodikovu izolaciju još uvijek postoji. Hoće li se to još možda danas promijeniti ovisi isključivo od Pokreta za državu.

Izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda državnog parlamenta uvršten je na današnju sjednicu Narodne skupštine tog entiteta. Dodik ima dovoljno poslanika da izabere tri delegata, dok opozicija SDS, PDP i Vukanović svojim glasovima može izabrati jednog. Dodikove brojke su toliko nadmoćne da će četvrtog delegata dobiti u svakom scenariju osim ako Pokret za državu i opozicija ne glasaju za istu listu. Konkretno, Dodik od Pokreta za državu ne traži da glasaju za njegovu listu – dovoljno mu je da budu suzdržani ili da glasaju za svoju listu i on dobiva kontrolni paket.

Odgovor Pokreta za državu na ovu opasnost od Dodikovih urnisanja države i naredne četiri godine je da od opozicije traži da podrže njihovog delegata, čime bi opozicija i Pokret za državu imali po jednog, a Dodik bi izgubio četvrtog. Teoretski fer ponuda, ali potpuno nerealna. Nacionalistički porivi te opozicije, naime, nisu različiti od Dodikovih – ni jedni ni drugi neće glasati za listu koju ponude većinski bošnjački poslanici Pokreta za državu.

No dvije ogromne razlike postoje. Prva je da Pokret za državu sličnu ponudu nije uputio Dodiku: podrži našu listu, inače ćemo konačnog delegata isporučiti tvojoj opoziciji, ali ti ni u jednoj varijanti nećeš imati kontrolni paket. Ponuda opoziciji, s druge strane, je: podržite našu listu, inače ćemo Dodiku isporučiti kontrolni paket. Druga razlika je da se ni opozicija ni Dodik nisu obavezali štititi strateške interese Bosne i Hercegovine, a Pokret za državu jeste.

Ako opozicija odbije ovu ponudu, šteta će s tačke gledišta njihovih glasača biti samo nemogućnost učešća u državnoj vlasti. Ako, pak, Pokret za državu ostane pri svojim stavovima, strateške posljedice po Bosnu i Hercegovinu će biti nesagledive: nezaobilazan Dodik, stalne posjete njegovih ministara Moskvi, obaranje svih EU zakona, blokada države.

Pokret za državu u svojim rukama ima ključ da to zaustavi. Ako to ne urade, svako objašnjenje će biti samo izgovor. S nekim su već počeli, poput „nema razlike između Dodika i opozcije kada je u pitanju genocid u Srebrenici.“ Tačno, što je dodatni razlog da ni jedni ni drugi nemaju kontrolni paket. Kome god takav paket omogućite, a imate ključ da ga zaustavite, taj će se još više okuražiti u negiranju genocida.

Svaki izgovor, ukratko, će biti deja vu raznih faza Bakirovih pravdanja od prije četiri godine kada je on lično Dodiku dao kontrolni paket: 1. Nismo; 2. Dobro jesmo, ali oni su isti; 3. I da nismo, Dodik bi razbio kvorum; i tako unedogled. Rezultat svih tih izgovora je gotovo nula zakona i potpuna stagnacija države.

Poslanici Pokreta za državu u Narodnoj skupštini manjeg bh. entiteta imaju istorijsku šansu: „izolovati Dodika iz svake koalicije u kojoj nije matematički neophodan.“ Do njih je hoće li upozorenja Zlatka Lagumdžije gledati kao dobronamjeran savjet bivšeg državnog premijera, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika SDP-a ili, prema njihovim riječima prepisanim od Dodika, kao glas „sarajevske čaršije“. Izbor između ove dvije opcije će ujedno pokazati i državotvornu svijest Pokreta za državu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare