Arnaut: Potez Schmidta nije iznenađujući, poslane su vrlo jasne poruke

Vijesti 28. mar 202418:34 0 komentara
N1

Ambasador BiH u Njemačkoj Damir Arnaut danas je za N1 govorio o posljednjim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona.

“Mislim da potez Schmidta za mene nije uopšte bio iznenađujući i ne bi trebao biti za bilo koga ko je pratio poruke ne samo visokog predstavnika, nego i glavnih gradova širom svijeta. Berlin je bio vrlo jasan po pitanju izbornog integriteta i koliko značaja pridaje tom pitanju, nije to bilo ništa tajno. Državna sekretarica ministarstva vanjskih poslova Njemačke je to jasno istakla kada je posjetila BiH, također i ministar Pistorius”, kazao ja Arnaut.

Pojašnjava zašto smatra da je ovo dobra stvar za BiH.

“Ubijeđen sam da je ovo dobra stvar za BiH, naznake su tu jasne bile i vrlo jasne poruke. Bilo je čak odgođeno da se da šansa tom nekom pregovaračkom ambijentu oko zakona koji su bili na listi prioriteta. Zadnji teoretski datum bio je maj kada se raspisuju izbori, ovo je što se tajminga tiče bio zadnji praktički mogući momenat”.

Radi se o opsežnim izmjenama, pojašnjava Arnaut.

“Ne govorimo samo o skenerima, ovo su izuzetno opsežno izmjene. Ko god se udubi može vidjeti o kako opsežnim izmjenama se radi. Ako priča o nečemu traje osam godina, stranke to opstruiraju osam godina, onda mi ne možemo govoriti o lošem tajmingu”.

“Dešavale su se razne akrobacije, jednom je u Domu naroda palo noć pred drugo čitanje kada smo očekivali svi da će proći, Ognjen Tadić tada izlazi iz SDS-a, odlazi u suštini kod Dodika i sutra u drugom čitanju glasa protiv. Sa stanovišta nekoga koje radio na ovome, znoj prolio da to prođe dvaput u Predstavničkom domu i oba puta naišao na rampu u Domu naroda”, dodao je.

“Ono što sam ja vidio da je HDZ insistirao da se priča o izboru članova Predsjedništva, ali iz Brisela i glavnih gradova najmoćnijih država EU su dolazile jasne poruke da je to potpuno odvojeno pitanje i da se to može samo raditi izmjenama Ustava”.

Kako BiH bude bliža EU, morat će se rješavati otežavajućih faktora koji postoje u BiH.

“Dejtonski sporazum je plod ogromnog kompromisa. Mnoge stvari su mnogi izgubili, neki nešto dobili, ali je u suštini napravljen jedan balans. Vi možete imati situaciju da 32 poslanika glasaju za nešto, a 10 protiv i to je palo. U Dejtonu je prepoznato da bi to mogao biti problem pa je uvedena institucija visokog predstavnika što je naknadno ojačano ovlastima. Kako se budemo približavali EU, trebat ćemo se postepeno rješavati otežavajućih faktora koji vrijede u BiH ali ne vrijede nigdje drugo u svijetu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!