Austrija se zalaže za brzi prijem Zapadnog Balkana u EU, ali ne i Ukrajine

Vijesti 26. sep 202309:53 0 komentara
N1

Austrijski kancelar Karl Nehammer otvoreno je odbacio brzi pristup Ukrajine Europskoj Uniji, ali je podržao ulazak država Zapadnog Balkana u blok navodeći utjecaj Kine koja, kako je rekao, razvija sve jaču prisutnost u regiji.

Neće biti “brze procedure” za ulazak u EU za zemlje poput Ukrajine, rekao je Nehammer u svom obraćanju na Europskom summitu u Salzburgu u nedjelju navečer, objavio je lokalni dnevnik Kronen Zeitung, prenosi AA.

“Trebaju postojati jednaki uvjeti jer se Europska zajednica također mora ozbiljno shvatiti kroz okvire članstva koje sama sebi postavlja”, rekao je Nehammer.

Kancelar je dodao da će Beč ostati “snažan i pouzdan partner država Zapadnog Balkana u postizanju jednakih uvjeta za članstvo u EU”.

Nehammer se založio i za što brži prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU. Austrijske kompanije su među najvećim investitorima u regiji, naglasio je.

Prema njegovim riječima, Kina je u procesu razvijanja jače prisutnosti na Zapadnom Balkanu i Europa “ne bi trebala biti naivna” pred ovom situacijom, dodao je Nehammer.

U Salzburgu se održava godišnja konferencija o aktualnim europskim temama koje se tiču budućih strategija i izazova za politiku i poslovanje. Konferenciju organizira Institut regija Europe (IRE) koji je osnovan 2004. godine. Institut je osnovan s ciljem stvaranja foruma europskih regija, općina i poduzeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!