Austrijska ministrica Alma Zadić u posjeti BiH, sastala se sa Grubešom

Vijesti 04. jul 202213:33 > 14:10 3 komentara
N1

Austrijska ministrica pravde Alma Zadić u ponedjeljak i utorak boravi u posjeti Bosni i Hercegovini kako bi pružila podršku zemlji na putu ka Evropskoj uniji. Sastala se sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom kako bi skupa potpisali zajedničku deklaraciju fokusiranu na jačanje vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, javlja austrijski list Kurier.

N1

Kurier navodi se da se austrijska vlada zalaže za to da se Bosni i Hercegovini dodijeli zvanični status kandidata za članstvo u EU, čak i ako je globalni fokus trenutno na Ukrajini. Prije potencijalnog pristupanja, međutim, morale bi se provesti važne reforme, koje trenutno “često posustaju ili čak pokazuju tendencije nazadovanja”.

Zadić će se u ponedjeljak poslijepodne sastati i sa predsjednikom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halilom Lagumdžijom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

U utorak je planirano da učestvuje na panel diskusiji “Quo vadis BiH? Pristupanje EU, vladavina prava, mladi, okoliš” u Sarajevu zajedno sa pravnim ekspertom Nedimom Ademovićem i Leilom Bičakčić, direktoricom Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare