Austrijska ministrica za Evropu: EU mora otvoriti pristupne pregovore sa BiH, sve drugo bi bila geostrateška greška

Vijesti 19. mar 202413:19 0 komentara
N1

Austrijska ministrica za Evropu Karoline Edtstadler komentarisala je današnji sastanak Vijeća za opšte poslove EU u Briselu, navodeći da se raspravlja o važnim pitanjima, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ona smatra da EU treba otvoriti pristupne pregovore za BiH i da bi bilo šta drugo bilo “nedoslijedno i geostrateška greška”.

Važna pitanja su na dnevnom redu: Bosna i Hercegovina je napravila značajan napredak na svom putu ka EU! Sada moramo iskoristiti zamah i odlučiti da otvorimo pristupne pregovore sa BiH na EUCO (Evropskim vijećem) ove sedmice. Sve drugo bilo bi nedosljedno i geostrateška greška. Želimo da BiH bude dio naše porodice, EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana!”, napisala je Edtstatler, koja predstavlja austriju na današnjem sastanku.

Jučer se o ovom sastanku također oglasio austrijski ministar vanjskih poslova, Alexander Schallenberg, koji je podcrtao hitnost otvaranja pristupnih pregovora za BiH, upozoravajući da “u politici nema vakuuma”.

“Dakle, ili ćemo mi, kao Evropska unija, uspjeti da izvezemo svoj način života tamo, da obezbijedimo sigurnost i stabilnost, ili ćemo se u jednom trenutku suočiti sa alternativnim načinima života tamo, koji mogu doći iz Rusije, koji mogu doći iz Kine, koji mogu doći s nekog drugog mjesta. A to ne može biti u našem interesu. Ne smije se zaboraviti da Jugoistočna Evropa, Zapadni Balkan, nije bilo kakvo susjedstvo koje je okruženo Evropskom unijom, državama Evropske unije. Dakle, to je terasa ispred kuće Evropske unije, ne dvorište iza kuće. A za nas je to naše neposredno susjedstvo. I baš kao što pokušavamo da osiguramo stabilnost u Ukrajini, u Moldaviji, ovdje isto moramo učiniti i u jugoistočnoj Evropi”, podcrtao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!