Automobilska industrija kao rođendanski poklon građanima: U Laktašima otvoren novi proizvodni pogon

Vijesti 23. apr 202419:19 0 komentara

U jeku sankcija, što tihih ekonomskih, što američkih političkih, Njemačka otvara fabriku u Laktašima. Na Dan tog grada, danas, rođendanski poklon građanima dala je njemačka kompanija "Mahle electrics drive Bosnia". Nova investicija od 20 miliona evra, znači otvaranje novog pogona sa dodatnih 200 radnih mjesta, a uskoro, obećava se, u ovoj fabrici u Laktašima biće čak hiljadu zaposlenih.

Nisu izbori i nije crvena, ali je presječena plava vrpca. Njemački gigant automobilske industrije “Mahle” proširuje pogon u Laktašima. U novoj fabrici u industrijskoj zoni u Aleksandrovcu izrađivaće dijelove za putnička i teretna vozila, uključujući i one za motore sa unutrašnjim sagorijevanjem. Posao je to za novih 200 radnika.

“U Laktašima smo već neko vrijeme, 20 godina, sada se širimo u Aleksandrovac sa ovim novim pogonom. To znači i više zapošljavanja, više svega. Vrlo smo ponosni što smo u RS, praktično na pragu EU. Ovo je vrlo važan korak za našu grupaciju. Došli smo prije 20 godina, a tu smo da ostanemo još koju deceniju”, kaže Guntram Has, direktor operacija poslovne jedinice “Male” grupe.

Pozitivnu poslovnu klimu obezbjeđuje im Grad Laktaši, smješten praktično u predgrađu Evropske unije, povezan i autoputem i avio prevozom. Nijemci su u novi pogon uložili 20 miliona evra. A domaćini zahvalni i otvoreni da i Laktaši i RS i BiH, privuku još ovakvih ulaganja.

“Drago nam je s obzirom na to da kompanija ‘Mahle’, svaki drugi automobil u svijetu ima dijelove proizvedene u kompaniji ‘Mahle’. Dovoljno to govori šta to znači za cijelu RS, ali i BiH”, poručio je Miroslav Bojić, gradonačelnik Laktaša.

Članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, kaže da je predviđen plan rasta zaposlenih ljudi.

“Krećemo se prema zacrtanom planu od 1.000 radnika. Ono što sam radila prethodno, da provjerim kako izgleda stvar u vezi sa platam i radnicima, mogu reći da je ovo jedan odgovoran poslodavac i RS želi da takvih ima što više”, dodaje Cvijanović.

Ovim su demantovani svi oni koji Republiku Srpsku smatraju nepoželjnom, izolovanom, kaže premijer RS.

“U biznisu nema ljubavi. Zato ima, ili mora biti profita”, zaključuje Radovan Višković.

Dodaje da se samo stotinjak metara od tog objekta gradi novi objekat iste kompanije koja dolazi iz EU, ne iz Njemačke, nego iz Italije.

“Kompanija ‘PMP’, koja gradi objekat koji će investiciono biti veći nego što je ovaj danas. Ne treba zaboraviti ni slovenačku ‘Iskru’ koja isto gradi novi pogon ovdje u poslovnoj zoni u Aleksandrovcu. Zar treba da uvjeravamo one kritičare koji kažu da je RS nepoželjna”, poručuje.

Nepoželjne su za investitore, bh. političke tenzije. Jer, vole da kažu – kapital je kao zec. Plašljiv i uteče.

Laktaši danas slave dan grada pa je otvaranje novog pogona njemačke firme najbolji rođendanski poklon građanima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!