Aziz Šukalo priznao krivicu u slučaju “Bosnalijek”: Mora vratiti nezakonitu imovinsku korist od pola miliona KM

Vijesti 29. mar 202409:13 0 komentara
N1

Optuženi Šukalo Aziz, rođen 1958. godine u Foči, državljanin BiH, u prisustvu advokata u potpunosti je priznao krivicu, te zaključio sporazum o priznanju krivice sa tužiteljicom Tužilaštva BiH.

Potpisivanjem sporazuma o priznanju krivice optuženi je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumnim priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od jedne godine, kao i sporedna novčana kazna u iznosu od 73.000 KM.

Od optuženog se oduzima protivpravno stečena imovinska korist u iznosu od 460.374,38 KM. Optuženi je već uplatio iznos od 100.000 KM prilikom zaključenja sporazuma, a ostatak će uplatiti u roku koji odredi Sud Bosne i Hercegovine.

Optuženi je priznao da je, kao dužnosnik uprave kompanije i član grupe za organizovani kriminal, u namjeri da prikrije stvarni izvor, prirodu i porijeklo novca te isti nezakonito ubaci u legalne finansijske tokove, na multivalutne račune otvorene u više banaka, od optuženog Uzunović Nedima i sa njim povezanih fizičkih i pravnih osoba, zaprimao velike novčane iznose kojima je raspolagao, kao i prebacivao na račune sebi bliskih osoba. Uplate su zaprimane sa računa sa Britanskih djevičanskih otoka, Kipra i Hrvatske.

Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog, kao i obimnosti krivičnog djela za koje se tereti.

Sporazumnim priznanjem optuženi se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu, na osnovu sporazuma, izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!