Azra Zornić najavila nove krivične prijave

Vijesti 17. mar 202417:47 0 komentara
N1

Sutra će se na sjednici Doma naroda državnog parlamenta naći prijedlog SDA, Zakona o izmjenama i dopunama izbornog Zakona. U međuvremenu radne grupe državne koalicije nastavljaju rad na izmjeni Izbornog zakona. Prijedlog bi se moglo naći na sjednici Vijeća ministara u utorak. Azra Zornić, apelant pred Evropskim sudom u Strazburu, i danas je, na sesiji Kruga 99, upozorila bh. vlasti da se presude međunarodnih sudova moraju implementirati i da je bez toga izborni zakon nepotpun. Najavila je nove krivične prijave.

Na evropskom putu ne bi smjelo biti ustupaka koji bi ograničili prava građana u BIH. Kako je danas podsjetila Azra Zornić čija je apelacija pred Evropskim sudom u Strazuru potvrdila da konstitutivni narodi ne smiju biti iznad građana, presude međunarodnih sudova moraju se implementirati i postati dijelom Ustava BiH.

Evropski sud u Strazburu donio je šest presuda koje se odnose na diskriminaciju građana i naroda; u predmetima Sejdić i Finci, Azra Zornić, Ilijaz Pilav, Šlaku, Pudarić. Posljednja je bila u slučaju Kovačević A tu su i dvije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, ali i Željka Komšića koja se rijetko spominje u javnosti. Njihova implementacija značila bi da na svim nivoima vlasti svi građani mogu birati i biti izabrani. Pravo konstitutivnosti prema međunarodnim presudama, prestalo bi biti natkrovljujuća ustavna kategorija, kako je zapravo presuđeno i u predmetu Azre Zornić. No to se nije desilo, zbog čega se Zornić odlučila i na krivične prijave, za početak protiv Dragana Čovića.

Godinama traju razgovori oko izbornog zakona, ali i ograničenih izmjena ustava jer je za one suštinske koje pretpostavljaju i presude Evropskog suda neophodna ozbiljna izmjena ustava i dvotrećinkska većina.

Nedavni prijedlog HDZ-a koji se odnosi samo na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda po kojem je pored opće, potrebna i prosta većina u većinski hrvatskim kantonima, međunarodna zajednica ocijenila je diskriminstorskim. Stranke Trojke prijedlog su odbacile. IZ HDZ ali i HNS-u insistiraju kako izborni zakon mora riješiti tehničke izmjene, CIK, ali i legitimno političko predstavljanje. Konkretan prijedlog mogao bi se naći na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara 19.marta, potvrdio je za N1 Božo Ljubić, iz HNS-a BiH.

Da se pregovori nastavljaju, potvrdio je za N1 i Nerin Dizdar iz SDP-a, član pregovračke radne grupe koja se bavi izbornim zakonom. Izborni integritet je prioritet, za sve ostalo treba vremena.

Iz ureda OHR-a i dalje bez odgovora da li će visoki predstavnik nametnuti rješenje o paketu integriteta. Nezvanično čeka se politički dogovor i odluka o otvaranju pregovora sa EU. Milorad Dodik ranije je kazao da su tehničke izmjene dogovorene, izbor člana Predsjedništva prepustio partnerima u Federaciji BiH uz poruku kako u RS ostaje direktan izbor. Također, kazao je i da se povlači iz evropskih pregovora, ako dođe do bilo kakvog nametanja zakona.

Opširnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!