Bachelet: Pozivam vlasti u BiH da prestanu sa politikom podjela

Vijesti 24. jun 202213:58 1 komentar
N1/F.Z.

Visoka komesarka UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet danas je podnijela izvještaj o ljudskim pravima u BiH, na koji način su ugrožena i kako zakonski urediti.

Kazala je da je ovo jedinstvena prilika da se razgovara o nizu pitanju koja se tiču ljudskih prava. Ovo je prva posjeta visokog poverenika za ljudska prava od 1999. u BiH

“Od tada još uvijek neki izazovi postoje i ožiljci rata su još živi. Ima mogućnosti da se izgradi društvo za sve građane za dostojanstven život. Sastala sam se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, zastupnicima u Parlamentu, Ustavnim sudom, VSTV-om, ombdusmenima u BiH, predstavnicama međunarodne zajednice,  porodicama žrtava u ratu. Razgovarali smo o ljudskim pravima, etničkim, spolnim i seksualnim segregacijama, ekonomskim, socijalnim i kultrurološkim pitanjima. Marginalizacija građana je vidljiva, tu je i romska zajednica. Institucije BiH moraju graditi društvo i rješavati ova pitanja segregacije.”

N1/F.Z.

Posjetila je i Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima i razgovarala sa majkama koje su u genocidu izgubile svoje porodice. Ističe da treba kolektivnu krivicu izbjegavati i raditi na pomirenju.

“Rana može biti zacijeljena samo kada je čista. Nadam se da će Tužiteljstvo tragati za nestalim osobama i tu ih podržavam. Imamo drugo pitanje koje se odnosi na reparacije. Bitno je da žrtve i porodice dobiju obeštećenje. Ne postoji naknada za ono što su doživjeli. Poricanje genocida u Srebrenici je posebna kategorija mržnje”, kaže Bachelet.

Pozvala je političare da prestanu sa politikom podjela i da već postojeće zakone implementiraju i BiH učine državom jednakih prva za sve građane, da se obrazovni sistem unaprijedi i da se segregacija u školama mora okončati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare