Bajram: Dan radosti koji bi trebalo podijeliti sa drugima

Vijesti 21. apr 202317:33 0 komentara

Širom Bosne i Hercegovine, muslimani obilježavaju najradosniji praznik, Ramazanski Bajram. Nakon mjeseca posta, ovo je dan radosti, koju bi trebalo podijeliti sa drugima. Brojni vjernici, pozvali su na solidarnost, zajedništvo i mir.

Jutarnja molitva i doček prvog dana Bajrama. Poslije 30 dana posta, dobrih misli i djela, stigla je kruna Ramazana, kažu vjernici. Bajram-namaz u Sarajevu počeo je u ranim jutarnjim časovima, nakon čega su okupljeni čestitali praznik jedni drugima i uputili najljepše poruke.

O miru se govorilo i u Gazi husrev begovoj džamiji gdje je održana centralna bajramska svečanost. Hutbu je kazivao reisu-l-ulema, Husein Kavazović, nakon čega je u zgradi Rijaset Islamske zajednice upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje. Kavazović je podsjetio je da bi put zajedinštva i plemenitosti trebalo da bude jedini put za sve vjernike.

“Neka u našim srcima uvijek bude mjesta za iskrenu vjeru i spremnost da služimo ljudima i zajednici. Ojačajmo našu nadu molitvom i razgovorom sa najmilijima. Allah je uvijek na pomoći vjerniku, sve dok je vjernik na pomoći svom bratu. Pomozimo ljudima koji pate, djeci koja trebaju našu zaštitu, bolesnima kojima je potrebna naša njega, muhadžirima kojima je potrebno sklonište i zaštita”, kazao je Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH.

Uz prisustvo brojnih vjernika, sveti dan obilježen je i u Tuzli. Prisutni su pozvali na njegovanje tradicionalnih vrijednosti.

Postači vjeruju da su tokom mjeseca posta, prošli putem duhovonog uzdizanja i sazrijevanja. Te da iz njega izlaze kao bolji ljudi.

“Ramazan nam je donio snažan osjećaj nade, samopouzdanja, vjere u sebe. Vjere da možemo bolje, više, da možemo drukčije”, kazao je Salem ef. Dedović, muftija mostarski.

Bolje i drugačije zasigurno možemo, ali jedni bez drugih ne, vjeruje u to i muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović.

“Čini mi se da je bosanski prostor razvio kult komšiluka, prijatelja i poznanika. To se mora njegovati, razvijati, jer to je jedna potvrda multikulturalnosti i multikonfesionalnosti ovog prostora. Čini mi se da ne bismo mogli jedni bez drugih živjeti i da bismo ostavili jednu veliku prazninu”, kazao je.

Bajram je praznik dijeljenja radosti. U tom duhu, brojni vjernici uputili su jedni drugima najljepše želje, bez koji čovječanstvo i ne može opstati, a to su mir, oprost i suživot.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!