Bajram u Mostaru: “Prilika da se podsjetimo vrijednosti zajedničkog života”

Vijesti 21. apr 202320:27 0 komentara

Mostarski muftija Salem ef. Dedović upriličio je večeras tradicionalni bajramski prijem u atriju Karađoz-begove medrese. Prijemu je kao i prethodnih godina prisustvovao veliki broj zvaničnika iz vjerskog, društvenog, političkog, kulturnog i uopće javnog životu u Mostaru i Hercegovini.

Blagdani su prilika kazao je mostarski muftija da se podsjetimo na univerzalne moralne vrijednosti i vrijednosti zajedničkog života u našoj domovini Bosni i Hercegovini.

“Prije sedmicu ili dvije, naše poštovane komšije proslavili su svoje blagdane Uskrs i Vaskrs, a mi smo bili sretni što su poruke Isaova (Isusova) učenja o Bogu i čovjeku unosile mir i spokoj u srca vjernika, oplemenjujući tako društvo u cjelini. To je tako, i ne može biti drukčije, jer kad ljudi štuju svoju vjeru i vjerno slijede njene naloge, onda je svima bolje, bez obzira što su ovi drugi sljedbenici drugog Božijeg vjerozakona”, poručio je prisutnima muftija mostarski.
Bajramsku radot s muftijom Dedovićem podijelili su predstavnici drugih konfesija.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije poručio je da mu svaki dolazak na bajramski prijem pričinjiva iznimno zadovoljstvo.

“Ja ovdje dođem s velikom radošću kod svog prijatelja i uvijek se okrijepim kad čujem muftiju kako on govori o vjeri i koliko ima poklapanja i podudaranja izmedju onog u šta mi vjerujemo i kako praktikujemo post i koliko je to sve slično , post je alatka pomoću koje se mi otvaramo za milost i ljubav Božiju”, kazao je vladika.

Post je alat koji je propisan da bi čovjek ukrotio svoje strasti i prohtjeve, i da bi za trenutak (mjesec dana) izgradio i popravio sebe da na svijet gleda drugačijim očima; da bude produhovljeniji, srčaniji, iskreniji, socijalno osjetljiviji, bliži ljudima. I takav je slučaj i sa svim drugim obredima, zaključio je muftija Dedović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!