Bajramska poruka: Da uvijek bude mir i da vjernici nauče lekciju o povjerenju

Vijesti 20. jul 202118:16 0 komentara
N1

Kurban Bajram obilježen je širom Bosne i Hercegovine. Vjernici ističu poseban osjećaj koji imaju jer su bajramski dani za njih dani prisjećanja na žrtvu i bezgraničnu ljubav. Islamski učenjaci pozivaju vjernike da radost Bajrama podijele sa svim ljudima kako bi njegovu ljepotu baš svi osjetili.

Zajedno sa svojim sinom, osjećajući veliku ljubav prema Bogu, Salem Šehović je došao na Kurban Bajram. Već 20 godina baš u ovoj džamiji obavlja bajramski namaz. Priča o Poslaniku Ibrahimu, kaže Salem, biće mu uvijek inspiracija u životu. Posebno je važno da radost Bajrama dođe do svakog čovjeka, njegov je vjernički stav.

“Ali ja se nadam da će radost Bajrama, a posebno Kurban Bajrama posebno osjetiti siromašni, bolesni, te dobiju meso kako bi barem na ovaj dan pripremili sebi dobar ručak”, kazao je Salem.

Bajramu se uvijek raduje i mladi Zlatko Zejnilović. Prije 20 godina sa svojom porodicom otišao je u Holandiju. Prvi put je u Sarajevu za Bajram i kaže da bajramska atmosfera nigdje nije kao ovdje.

“Opet drugi je osjećaj, u Holandiji je drugačije. Hvala Allahu dobro je. Malo smo spavali, sada ćemo malo prošetati, a onda posjetiti familiju”, kazao je Zlatko.

Iako je od Zlatka znatno stariji Sinan Šišić osjeća isto. Bajramu se uvijek raduje kao malo dijete, priča on.

“Jedan duševni mir… ljubav… koju treba podijeliti sa svojom porodicom pa sa najbližim i širom familijom i cijelim svijetom. Svima želim sretan Bajram i da vlada ljubav i mir u cijelom svijetu”, poručuje Sinan.

Nakon klanjanja Bajram-namaza, u svojoj hutbi, reis-u-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović između ostalog je poručio da put i primjer Ibrahima treba da bude zvijezda vodilja svih vjernika.

“Ta kušnja svima nama izgleda nestvarno. No, i ona, i sve druge koje je prošao i svi ispiti koje je polagao, i sve žrtve koje je podnosio, nisu ga pokolebale u čvrstoj vjeri, ma koliko mu bilo teško i ma kolika bila cijena koju je morao platiti”, kazao je Kavazović.

Sve ove duhovne poruke nadahnjuju vjernike muslimane širom svijeta. Uslijedilo je čestitanje i bajramska radost. Kafa nakon namaza nezaobilazan je dio tradicije. Sa svojim prijateljima u tome uživa Redžep Tufekčić.

“Mi kao muslimani obilježavamo ovaj dan kako treba. Hvala Bogu što smo živi i nakon rata. Bajramska je sada kafa, želimo cijelom svijetu sve najbolje, a našem narodu muslimanima da dočekaju što više Bajrama”, kazao je Redžep.

A to i jeste poruka kako islamske uleme tako i vjernika: da uvijek bude mir i da vjernici iz Ibrahimovog primjera nauče lekciju o povjerenju, o neminovnoj pobjedi dobra i sretnog ishoda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!