Bajrović: Čović i Dodik su dvije glave istog tijela

Vijesti 01. feb 202217:18 > 18:49 0 komentara
N1

Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-europske alijanse za N1 je komentarišući današnju posebnu sjednicu NSRS-a rekao da je dio šireg organiziranog pokušaja rušenja ustavnog poretka BiH.

“Nisam iznenađen što je Čović otišao, jer on naprosto tamo pripada”, naveo je.

Putinovi igrači

Rekao je da su Čović i Dodik dvije glave istog tijela, te da su politička pojava koju ne treba odvojeno analizirat.

“Dodik i Čović već 15, 16 godina zajedno djeluju i uvijek na štetu BiH. Čović je otišao tamo i u isto vrijeme pozvao da se vrate u institucije. Nije niko povjerovao u to što je govorio tamo”, istaknuo je Bajrović.

Hoće li doći do deblokada institucija BiH, pitali smo. Mišljenja je da se Dodik neće vratiti u institucije BiH.

“Bitno je da prostor koji je Dodik sada dao Čoviću sužava se”, dodao je.

Mišljenja je i da kada Čović kaže Međunarodna zajednica, on vjerovatno primarno misli na Putinove igrače u EU, to su Milanović i Orban, a vjerovatno i Janša.

U Neumu se uopšte nije trebalo pregovarati, istaknuo je, i nema osnova o nečemu što je već iz Čovićeve perspektive provedeno.

“Presuda Ljubić je provedena. Presuda Sejdić-Finci, Zorniću itd, trebaju se implementirati. Presuda Komšiću također nije provedena“, kazao je Bajrović.

“Vraćamo se krizi”

Rekao je i to da ga čini sretnim što je Palmer izolovan.

“I Samanta Power je bila u BiH, ali ništa nije rekla o Izbornom zakonu. Bio je i Chollet koji se nije proslavio u smislu promovisanja ovoga što Palmer radi. Escobara nikada nisam vidio, ni tajno ni javno, da govori da je to nešto što je prioritet. On je fokusiran na Dodika i uvođenje sankcija”, kazao je naš sugovornik.

Zaključio je da se nalazimo se u jednoj situaciji gdje ova kriza sa Izbornim zakonom se završava i vraćamo se krizi koju Dodik proizvodi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!