Bajrović o presudi iz Strazbura: Direktni šamar OHR-u

Vijesti 27. aug 202321:06 4 komentara
N1

Po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena. Nakon što je objavljena vijest, brojne su reakcije političara.

Saša Magazinović, šef kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH napisao je na Facebooku da je to vrlo važna presuda.

Najavio je da naredni mjesec dolaze izvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u posjetu Bosni i Hercegovini.

“Biće to prilika za razgovor o implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, uključujući i posljednju”, istaknuo je Magazinović na Facebooku.

Saša Magazinović / F.Z./N1

Nakon što je objavljena nova presuda Suda u Strazburu, reagovao je i Reuf Bajrović, potpredsjednik Američko-evropske alijanse.

“Ogromna pogreška: Evropski sud za ljudska prava navodno je presudio da sadašnji izborni zakon krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i da BiH treba biti jedinstvena izborna jedinica. Direktni šamar u lice OHR-a BiH, koji je prošle godine nametnuo diskriminirajuće izmjene izbornog zakona”, poručio je Bajrović.

Podsjetimo,  po apelaciji Slavena Kovačevića, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom je utvrdio da su njegova prava u kontekstu glasanja za kandidate za državni Dom naroda i Predsjedništvo BiH prekršena, a zbog toga što nije u mogućnosti glasati za kandidate koji ne pripadaju konstitutivnim narodima i ne žive u određenom entitetu.

Slaven Kovačević, u ovom trenutku savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, navodeći da je ugroženo njegovo pravo jer iz Sarajeva ne može odlučivati o izboru člana Predsjedništva BiH iz RS, niti kao građanin FBiH može biti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Evropski sud za ljudska prava je prema informacijama Istrage, presudio da je u oba slučaja Kovačević diskriminisan Opširnije OVDJE

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare