Bakalar o smjeni CIK-a: Samo ako svi padnemo u komu ili doživimo moždani

Vijesti 24. jan 202320:11 0 komentara
N1

Aktuelni saziv Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je pod snažnim političkim pritiskom i udarom pojedinih političkih struktura i smatram da je u pitanju pokušaj stavljanja jednog nezavisnog državnog tijela pod političku kontrolu, izjavio je gostujući u "BHT1 uživo" član CIK-a Željko Bakalar.

Bakalar je istakao da su trenutno prisutne i, kako je rekao, neke dodatne političke strukture koje imaju bar neke kritike na rad CIK-a.

“Javna tajna je da dvije jake političke stranke sada traže nove saveznike da smijene saziv CIK-a prije isteka mandata”, dodao je Bakalar.

Naglasio je da Izborni zakon BiH i demokratska praksa u svijetu ne poznaju smjenu ovog tijela prije isteka mandata, te da ukoliko bi do toga došlo, to bi bilo prvi put.

Osim isteka mandata, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine može imenovati novog člana CIK-a ukoliko aktuelni član ne može obavljati svoj posao iz nekog razloga. Na pitanje da li će političke strukture koje osporavaju aktuelni saziv ovog tijela, pokušati na ovaj način imenovati nove, Bakalar je rekao: “Mogu, ako nas sedam padne u komu ili doživi težak moždani udar”.

Osvrnuo se i na imenovanje novog člana CIK-a nakon što u maju istekne mandat Ireni Hadžiabdić, rekavši da na njeno mjesto može doći pravnik sa iskustvom provođenja izbora, koji će ispuniti sve uslove.

“Prvo je na CIK-u da da prijedlog, a onda se glasa u PD PSBiH”, naveo je Bakalar, te dodao da to mjesto, po nacionalnoj pripadnosti, pripada osobi iz reda Ostalih.

Prema njegovim riječima, tokom proteklog izbornog procesa bilo je mnogo pritisaka na rad CIK-a.

“CIK je proveo izbore učinkovito, transparentno i u zakonskim rokovima, uprkos kašnjenjima uzrokovanim kasnom isplatom potrebnih sredstava i velikim nedostatkom ljudskih resursa“, naveo je Bakalar, pozivajući se na izvještaj OSCE-a.

Istakao je da je upravo CIK zaslužan za održavanje izbora.

Šta je još Bakalar rekao možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!