Bakir Nakaš za N1 o zabranama okupljanja u Mrkonjić Gradu: “Dosta toga smo dopustili…”

Vijesti 24. nov 202310:06 0 komentara
N1

Policijske uprava Mrkonjić Grad zabranila je javni skup u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, iz PU Mrkonjić Grad, u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i Zakonom o općem upravnom postupku, donijela je Rješenje o zabrani javnog skupa u organizaciji SABNOR-a BiH, za dan 25. novembra 2023. godine u Mrkonjić Gradu.

O ovoj odluci, ali i o važnosti 25. novembra za portal N1 je govorio član Uprave Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) doktor Bakir Nakaš.

Na samom početku razgovora osvrnuo se na jučerašnju odluku MUP-a RS.

“Činjenica je da smo dosta toga dopustili da se dešava od 1992. godine pa do danas. Praktično sve to potvrđuje da ćemo i ovaj put dopustiti da jedan broj ljudi koji smatra da 25. novembar nije dan koji se treba slaviti i obilježavati, da provodi svoje želje. Provode svoje želje i na taj način onemogućavaju da se obilježi taj dan onako kako smo ga i prije obilježavali”, kazao je Nakaš.

No, istaknuo je da se radi o vrlo bitnom datumu koji se ne smije obilježavati samo formalno.

“Ovaj dio obilježavanja 25. novembra na specifičan način, posjetama Mrkonjić Grada ili obilježavanje AVNOJA, posjeta Jajca su upražnjavali pratioci SABNORA. Insitut koji bi to trebao isto da potvrđuje je institut vlasti. Oni koji su vladajući. Oni nisu to uradili, oni su to radili samo formalno. I to obilježavajući nekim prijemom u Predsjedništvu BiH, to je bilo sve što je bilo vezano za taj datum. Potpuno smo zanemarali taj datum i koliko je značajan za BiH, daleko značajni od mnogih datuma. To je dan koji je omogućio da BiH postoji u granicama u kojim danas postoji”, kazao je Nakaš.

Odluka MUP-a RS izazvala je lavinu reakcija. Tako je reagirao i UABNOR Mostar. U zvaničnom saopćenju su naveli da je riječ o sramnoj odluci te da su ovo potezi uplašenog, izgubljenog i očajnog čovjeka.

“Posljedica određenog straha od političara iz RS. Reakcija na koju žele da skrene pažnju da postoji “državna granica”. To je još jedan od njihovih pokušaja, dokaz da je BiH podijeljena i da je kao takva može da bude rasparčana u više cjelina. Za kraj mogu da se prisjetim kako se to nekada obilježavalo. Ono što je u mojoj memoriji jesu dani koji su obilježavani, kada sam bio školarac ili gimanzijalac ili student. Bile su najsvečanija obilježavanja. Postojanje nagrade zaslužnim građanima pokazivalo je kolike su bile vrijednosti tog dana”, zaključio je Nakaš za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!