Banjalučki novinar o policijskoj potrazi za njim: “Kao film”

Vijesti 25. feb 202321:24 0 komentara
N1

Vratite telefon, poručuju banjalučki novinari. Više od 100 njih poduprlo je kolegu Nikolu Moraču koji je, zbog zaštite izvora, postao osumnjičeni. Saslušanje novinara, te oduzimanje mobilnog telefona osudile su sve novinarske udruge u zemlji.

Kao film – baš tako opisuje susret sa policijom banjalučki novinar Nikola Morača. Inspektori su potragu za njim počeli još u četvrtak naveče, prvo u redakciji.

“Ja vidim da oni mene očigledno ne mogu naći tamo gdje živim”, govori Morača okupljenima na spontanom skupu podrške u Banjaluci.

Pa se Policijskoj upravi javio sam, ostavljajući kontakt telefona na koji su ga na kraju i pozvali na informativni razgovor o tekstu koji je objavio nekoliko dana prije.

“Eto kao mi smo otkrili identitet žrtve. Identitet žrtve u ovom mom tekstu koji je potpisan nije otkriven. Otkriveni su detalji. Pitali su me šta me ponukalo da pišem tekst. Ponukalo me to što smo imali informaciju da je osumnjičeni za teško krivično djelo pušten na slobodu. To je jedina vodilja u tom svemu”, pojasnio je Morača.

Ipak, problemi u naoko korektnom razgovoru pojavili su se nakon odgovora na pitanje ko je novinaru izvor saznanja objavljenih u tekstu.

“Ja kažem ne, ne želim da otkrivam izvore, onog trenutka kad bih otkrio izvor ja se više ne bih bavio novinarstvom. Totalno se mijenja priča ulaze-izlaze, nose papir neki. Trkulja me zove glavni i odgovorni urednik ja se pokušavam javiti, ne, ostavite telefon, oduzima vam se telefon, izdaje se naredba za izuzimanje telefona. Uglavnom, osumnjičen sam za krivično djelo 337, ja mislim, to je odavanje službene tajne”, dodao je.

Zbog toga su saslušani i Moračini urednici, što potvrđuje i saopštenje Policijske uprave u kojem navode da sumnjiče i trenutno nepoznato službeno lice da je učinilo dostupnim podatke iz istrage koji mogu da je ugroze. Zbog toga se stiče utisak da policija preko leđa novinara pokušava urediti sopstvene redove. Ovaj slučaj digao je na noge medijsku zajednicu.

Detaljnije u prilogu Mladena Vujinovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!