Banjalučki paketi s dušom: Od žena za žene stradale u zemljotresima

Vijesti 20. feb 202315:58 0 komentara
N1

"Banjaluka je prijatelj" sa tom porukom počelo je prikupljanje pomoći za stradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji u četvrtak. Akcija traje svakog dana od 14 do 18 časova u gradu na Vrbasu pomoć se može donijeti u prostorije Vatrogasnog doma u centru grada.

Nekoliko kutija donijela je Teodora Marijanović u ime Fondacije “Udružene žene” Banjaluke. Ova organizacija partner je Gradskoj upravi Crvenom krstu Banjaluka u prikupljanju pomoći. Odvija se u okviru kampanje “Od žene za ženu” kojom žele pomoći stradalim ženama i djevojčicama.

“Mi smo spakovali određen broj kutija od cipela i unutra smo stavili peškire labelo dezodorans stikove, higijenske uloške, sve ono što bi olakšalo ženama i djevojčicama koje su deset dana na otvorenom”, rekla je Marijanović za N1.

Preporuka je da se higijenske potrepštine pakuju u kutije, po mogućnosti manje, od cipela, kako je to uradila i Teodora. To je savršena prilika i za personalizovane poruke onima u nevolji, a olakšava i volonterima Crvenog krsta Banjaluka.

“Tako nam je lakše i tako nam je jednostavnije da damo po osobi ili po porodici, ovako bismo morali da razdvajamo i ti paketi ne bi bili lični”, kaže Nikola Zajović, volonter u banjalučkom Crvenom krstu. On dočekuje humanitarce koji donose pomoć, a svaki paket se na licu mjesta evidentira, a humanitarci dobijaju potvrdu da je pomoć primljena.

N1

Milada Šukalo, savjetnica gradonačelnika Banjaluke kaže kako je zadovoljna odzivom građana na humanitarnu akciju i kako je pomoć pristizala i tokom vikenda, kada punkt za primanje pomoći nije radio. Lista najneophodnijeg sastavljena je u saradnji sa Crvenim polumjesecom Turske.

“Apel je da se ne skuplja odjeća. Naglasak je stavljen na prikupljanje cerada, vreća za spavanje, kreveta i stolica na rasklapanje, deka i jorgana”, kazala je Šukalo, a odluka Gradske uprave i partnera u Banjaluci bila je da naglasak stave i na higijenske potrepštine.

N1

“Pa smo se nekako odlučili da te higijenske pakete pakujemo u male kutije sa sloganom “Od žene za ženu”. Da dame spreme sve što smatraju da im je neophodno da bi im trebalo u ovako teškim trenucima kada nemaju svoj dom. Moram da kažem da su to paketi spakovani sa srcem, sa dušom”, rekla je ona.

Humanitarna akcija do 2. marta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!