Banjalučki tulipani koji su u parku od 1970-ih zbog kopanja završili u kutiji: Gradi se na svakom ćošku, zelenilo nestaje

Vijesti 31. mar 202407:39 0 komentara

Raskopan grad, slika je koja se posljednjih mjeseci može vidjeti najčešće u Banjaluci. Gradi se na svakom ćošku i tek će se graditi. No nisu svi time zadovoljni.

Žuto-crvena boja ponovo krasi ulice grada na Vrbasu. Tulipani “Banjaluka”, procvjetali. Proljećna akcija čišćenja grada u toku. Uređuju se igrališta i zelene površine.

No, koliko će ih ostati? Bageri na svakom ćošku grada. Kopa se mjesecima. Pa se tako sa raskopavanjem, krenulo i u parku kod pozorišta. Zbog istog, pojedini građani razočarani.

A od sedamdesetih i neke, tu su i banjalučki tulipani. No, novo mjesto pronašli – u kutiji. I ne premještaju se samo oni. Presađivanje stabala, zbog još jednog najavljenog projekta, kružnog toka, počelo je.

“Ide se na veliki profit i na velike zarade, a čim je to u planu ne možemo reći da imamo ono što nam je potrebno kao što je dovoljan broj zelenih površima i igrališta. Tako da bih ja rekao da je ovo više neka betonizacija nego urbanizacija i mislim da ćemo se samo one Banjaluke o kojoj se pričalo kao zelenom gradu moći samo da se sjećamo”, kazao je Bojan Pećanac, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka.

Zelene površine godinama su krčene kako bi se stvorilo više mjesta. Dok su pojedini parkovi potpuno betonirani, drugi su modernizovani – sa više betona nego zelenila, kako će biti slučaj i sa Parkom knjige. Ipak, prostor kina Kozara, spašen je.

Umjesto nebodera, biće park. Na mjestu nekadašnjeg kina, zelena oaza, kojom kako kaže gradonačelnik, između ostalog, Banjaluci vraća epitet zelenog grada.

I to nije sve, tvrdi gradonačelnik. Uvjerava gradiće se ćirilični park, park posvećen Tvrtku I Kotromaniću, kao i veliki gradski park. Ipak, ne može proći bez:

“Upamtite, ako pravimo od Banjaluke da to bude velegrad, da bude zaista grad koji može u perspektivi okupno sabere pola miliona ljudi, ako želimo da se širi grad, to podrazumjeva da imate velike visoke zgrade, poslovne, stambene zgrade”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Upravo jedna takva, najnoviji je projekat. Simfonija kompleks. Investitor je zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina “Kozara”. Najnovija građevina u blizini je i nedavno napravljenog teniskog kompleksa. 45 miliona maraka uloženih u, izgleda godinu dana kasnije, zapuštenost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!