Banjaluka: Prevoznici ne odustaju, traže posebnu sjednicu Skupštine grada

Vijesti 03. maj 202214:57 > 14:58 1 komentar
N1

Predstavnici pet preduzeća koja obavljaju usluge javnog gradskog prevoza putnika u Banjaluci traže sazivanje posebne sjednice Skupštine grada na kojoj bi se raspravljalo o njihovim problemima.

Prevoznici u zahtjevu koji su uputili predsjedniku Skupštine grada, SNSD-ovom Mladenu Iliću i gradonačelniku Banjaluke, PDP-ovom Drašku Stanivukoviću, upozoravaju na neizdržive uslove poslovanja i kršenje ugovora od strane Gradske uprave zbog neodobravanja novog cjenovnika i dovođenja u pitanje komunalne usluge od opšteg interesa.

“Usvajanje cjenovnika znači poštovanje ugovora koji su potpisani sa nama i ne znači automatsko poskupljenje cijena karata na teret građana, jer je teret poskupljenja moguće nadoknaditi iz Budžeta. Iz tog razloga vas molimo da hitno odobrite i usvojite Cjenovnik, a da ako je to u vašoj moći iznađete mogućnost da građani ne osjete ovo poskupljenje”, stoji u dopisu.

Vezane vijesti

Podsjetimo, prošle sedmice gradonačelnik Banjaluke predložio je novi cjenovnik koji predviđa poskupljenje karata za 15 odsto. Njime bi cijena jedne vožnje iznosila 2.10 KM i bila bi skuplja 0,30 pfeninga u odnosu na trenutnu cijenu. Mjesečna karta za radnike bila bi skuplja oko 10 KM, a razliku u cijeni za srednjoškolce, studente i penzionere snosio bo grad kroz subvebcije.

Takav prijedlog odbila je skupštinska većina, ne pristajući da se o njemu raspravlja na sjednici Skupštine koja je održana u četvrtak.

Zbog toga su prevoznici u petak parkirali autobuse pred Gradsku upravu i na kratko blokirali dio glavne gradske saobraćajnice u Banjaluci. Kako su tada najavili od sutra će, svakog dana, voziti sat vremena kraće do potpune obustave saobraćaja.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić danas nije bio dostupan za komentar zahtjeva prevoznika. U petak je istakao kako skupštinska većina nije spremna da glasa za poskupljenje usluge na račun građana, te kako će predložiti realokaciju sredstava u postojećem budžetu na način da se prevoznici podrže kroz subvencije. Potencijalno održavanje posebne sjednice Skupštine grada o ovom pitanju, kako je istakao u petak, skupštinska većina bi podržala.

S druge strane gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, stava je da u gradskoj kasi nema sredstava za potpuno pokrivanje troškova prevoznika, te da je model koji on predlaže najrealniji. U petak je istakao kako veliki broj preduzeća u gradu radnicima plaća troškove za prevoz te da, s obzirom na tu činjenicu, mnogi radnici ne bi ni osjetili poskupljenje od 15%.

Da je posebnu sjednicu o položaju prevoznika u gradu na Vrbasu potrebno održati rekao je danas gradski menadžer Bojan Kresojević.

“Mi smo stanovišta da ovo povećanje cijena ne znači poskupljenje za najugroženije kategorije, s obzirom na to da će penzionerima u potpunosti biti kompenzovano ovo poskupljenje, da će dodatna mjera biti uvedena, ona se odnosi na studente i đake do četiri kilometra koji će biti odlobođeni plaćanja karata”, istakao je Kresojević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare