Banjaluka uoči izbora: U jeku je neformalna predizborna kampanja praćena populizmom

Vijesti 30. maj 202423:07 0 komentara

Počeli radovi. Raskopane ulice. Besplatne mature. Pune se fondovi za najugroženije. Dešavanja su to u Banjaluci u posljednje vrijeme. Zagrijavanje za zvaničnu izbornu kampanju, počelo je. Često praćena međusobnim optužbama, ali i glavnim oružjem ove godine - populizmom.

U svakodnevnoj komunikaciji sa građanima. Kako na društvenim mrežama, tako i na terenu. Na raznim događajima. Razgovara, obećava, daje. Tako to radi aktuelni gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. Stigao je i na obilježavanje svjetskog dana oboljelih od multipleskleroze. I to sa razlogom: “Da osnujemo jedan fond gdje će tu biti dovoljno novca da se dovoljno pomaže pri liječenju ovih ljudi. Kroz taj fond oni najugroženiji bi imali podršku Banjaluke.

Dan ranije, na ulice je izašao i banjalučki SDS. Prikupljali su potpise danima. 1.300 građana Banjaluke reklo je “Stop radnoj nedjelji”. Incijativa je predata u Gradsku upravu.

“Aktivnost koja će poboljšati standard života svih uposlenika u trgovinskim sektorima”, poručuje Željko Raljić , predjsednik GO SDS Banjaluka.

Neformalna predizborna kampanja je u jeku. Prilika da se govori o datom i ispunjenom, se ne propušta.

“Da 11.000 banjalučkih porodica, već četvrtu godnu zaredom dobija knjige za svoju djecu, da više hiljada maturanata ima podršku, da smo 5.000 kuća legalizovali, da 48.000 penzionera ima besplatne karte, da preko 50.000 ljudi ima kartice za povoljniji kupovinu, da gradite spomenik nakon 30 godina, nakon pola vijeka pet parkova, obale Vrbasa koje niko nije uređivao, most u česmi”, kaže Stanivuković.

Dok obilazi građane govoreći da će biti toga još, održana je i sjednica izbornog štaba SNSD-a.

No, čini se da je noć prije, predsjednik GO te stranke, Vlado Đajić, sve rekao: “On je stalno u svojim fix idejama da je gradonačelnik Njujorka, i grada od 10 milliona, ovo je gradić, 180.000 stanovnika. Pa ono je ružni tok strave. Povrijeđeno dijete, šta je, nabilo se na ekser koji je u parku, evo… On samo viče baba i pokojni stric, jedna je tužibaba velika… Doktor Šobot nije žrtveni jarac, nije moj, on je svoj.”

Iako su mnogi priželjkivali da na predstojećim lokalnim izborima vide borbu Đajić-Stanivuković, direktor UKC-a RS kaže da je zdravlje građana ipak prioritet.

Podsjećamo, iz redova SNSD-a u trku će upravo doktor Nikola Šobot, bez političkog iskustva. Analitičari su mišljenja da banjalučani često glasaju protiv, umjesto za nekoga.

“Npr. Stanivukvić je pobijedio na prošlim izborima ne zahvajujući glasovima za sebe već protiv protukandidata, može mu se sada to isto desiti. Tako da to je nezahvalna situacija, imamo kandidate iz istog bloka a dva su kandidata, govorim o Drašku i Šobotu”, kaže analitičar Mladen Bubonjić.

No, sa njima će i Davor Dragičević, kao nezavisni kandidat. Iz građanskog aktivizma u politiku. Sprema i iznenađenja.

“Očekujem podršku javnu Nebojše Vukanovića, Jelene Trivić da se odrekne kandidature u moje ime, očekujem od svih ovih koji se predstavljaju kao navodno opozicionari. Bez lažne skromnosti mislim da sam ja, a to ću dokazati i pokazati, njihov najbolji izbor, jer mene ne mogu ni kupiti ni ucijeniti”, poručuje Dragičević.

U SDS-u tiho sa druge strane. Hoće li za Draškom? Nedorečeni. Jelena Trivić, kako tvrdi, sigurno neće. Da li je došao po revanš, osnivajući svoju partiju, bivši gradonačelnik, još uvijek se ne zna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!