Banjalukom odzvanjalo “ovo je Srbija” i “Marš na Drinu”: Bivši borci RS održali skup protiv obilježavanja Dana državnosti BiH (FOTO/VIDEO)

Vijesti 25. nov 202311:51 0 komentara
N1

Nakon što je MUP Republike Srpske zabranio obilježavanje Dana državnosti BiH u Banjaluci, pripadnici boračke organizacije RS-a održali su danas skup zbog najavljenog održavaja akademije povodom Dana državnosti BiH u hotelu Marriot. Održavanje akademije zabranio je MUP RS. Bivši borci poručili su da "neće dozvoliti ponižavanja i da im taj dan ne znači ništa".

Bivši borci su se prvobitno okupili ispred zgrade m:tela u Banjaluci nakon čega su šetali do hotela Marriot. Tu su se kratko zadržali i uputili ka naselju Borik gdje se nalazi sjedište SDP-a u Banjaluci.

Nosili su zastave RS, a dok su šetali kroz grad mogle su se čuti pjesme “Marš na Drinu”, “Veseli se sprski rode” te uzvici “Ovo je Srbija”.

N1
N1
N1
N1
N4
N1

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić kaže da na ovaj način žele pokazati svoje nezadovoljstvo pokušajem da se u Banjaluci obilježi Dan državnosti BiH.

“Kada smo saznali da će se obilježiti poslali smo dopis MUP-u RS. Iako je zabranjeno, oni su najavili da će se okupiti i mi želimo na demokratski način da kažemo da se protivimo tome. Ovo je vrijeđanje nas boraca koji su se borili za RS. Policija kaže da u hotelu nema nikoga, ali smo čuli da će tri ministra iz Sarajeva doći u Banjaluku i mi ćemo ih dočekati da im kažemo da mogu slobodno šetati, da su svi dobrodošli. Samo ne mogu obilježavati ovaj dan niti ZAVNOBIH koji su oni uništili svojim postupcima. Žrtvovali su mir i mi smo se oružjem borili za RS. RS i dejetonska BiH nemaju nikakve veze sa ZAVNOBiH-om. Oni propagiraju bratsvo i jedinstvo gdje će Srbi biti majorizovani. BiH može počivati samo na Dejtonu. Dolaze smišljeno da nas provociraju i to nikome neće donijeti nešto dobro. Za srpski narod mir je imperativ i RS nema alternativu i borićemo se za tu ideju. Poslaćemo jasnu poruku i sigurno nećemo napraviti incident koji bi destabilizirao situaciju. Imamo posebnu toleranciju ali ovo što se dešava u posljednje vrijeme doživljavamo kao poniženje. Nije isključeno ni da se borimo nekim drugim metodama, ako se ovo nastavi”, rekao je.

Na pitanje novinara da li su tražili odobrenje za svoj skup, naveo je kako nisu tražili, ali da su se odlučili na održavanje istog zbog velikog broja poziva bivših boraca.

Ministar inostranih poslova BiH Elmedin Konaković i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović najavili svoj dolazak u Banjaluku.

Policijske uprave Banjaluka i Mrkonjić Grad zabranila su održavanje javnih skupova najavljenih za 25. novembar povodom obilježavanja Dana državnosti BiH i godišnjice ZAVNOBIH-a.I stovremeno je zabranjen i najavljeni javni skup u organizaciji Opštinske boračke organizacije Mrkonjić Grad planiran za isti dan.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine ustanovljen je 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu. Tada je usvojena Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je navedeno da “Bosna i Hercegovina nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego jednako i hrvatska i muslimanska i srpska, zbratimljena zajednica svih ravnopravnih naroda”.

Dan državnosti obilježava se samo u FBiH.

Više u prilogu Žane Knezunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!