Baralija o glasanju Ćavar: SDA nije bila iskren predlagač

Vijesti 03. nov 202207:07 2 komentara
N1

Isticanje vjerskih obilježja i zastava na području Mostara godinama izaziva polemiku i brojne reakcije zbog čega se uvijek iznova dižu tenzije. O ovome su raspravljali i mostarski vijećnici koji su se očitovali o skidanju zastava i obilježja naroda sa javnih institucija. Ipak, odluka nije dobila potrebnu većinu. Bošnjački blok glasao je za, HDZ protiv, a ostali su bili suzdržani.

Šahovnice i križevi u školama, preduzećima, javnim ustanovama. Zastave tzv. ‘Herceg Bosne’ u kulturnim institucijama, kao i na ulicama jednog dijela grada zajedno sa zastavama Izraela. U drugom dijelu grada ljiljani i zastave BiH. Ko je za, a ko protiv isticanja etničkih i religijskih obilježja u javnim preduzećima i ustanovama glasalo se u Gradskom vijeću na prijedlog Kluba vijećnika Koalicije za Mostar. Presudio je suzdržan glas vijećnice Naše strane Boške Ćavar, te odluka nije prošla.

“Nije mjesto ni raspelu, ni ajetu, ni ikoni u javnoj ustanovi sekularne i multietničke zemlje. Po domovima neka se kači ili ne kači što se želi. Ja sam suzdržana po svakom kukavičjem jaju koje posade SDA ili HDZ, ja ne želim da sudjelujem u njihovim prepucavanjima i nametanjima. Ova odluka je bio još jedan takav pokušaj, a svakim ovakvim pokušajem oni uspijevaju ono što im je cilj, a to je da ubijaju mogućnost multietničkog Mostara”, saopštila je Ćavar.

Nakon ovakve odluke, od koje se Naša stranka ogradila, Boška Ćavar dala je ostavku u stranci , a naišla je i na brojne osude. Njena sada već bivša kolegica iz stranke Irma Baralija, smatra da je Odluku trebalo doraditi i da je sve trebalo drugačije.

“Predlagač, SDA, nije bio iskren s ovom odlukom nego se više činilo da je ovo neko taktiziranje, nadmudrivanje, igre mišića u samoj koaliciji gdje nešto ne štima i da je revanš između predsjednika Vijeća i gradonačelnika. To je zaista loše”, izjavila je Baralija.

Opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare