Bečarević: Vlada FBiH donosi apsurdne energetske odluke

Vijesti 10. nov 202213:23 0 komentara
N1

Ekspert za energetiku Almir Bečarević za N1 je komentarisao odluku Vlade FBiH da ograniči cijenu peleta i plina rekavši da "Vlada FBiH donosi apsurdne energetske odluke".

Bečarević je kategoričan kada kaže da ništa što je doneseno ne olakšava građanima, već ionako usložnjenu situaciju čini još komplikovanijom.

“Kada je riječ o peletu sporno je jer je odluka donesena kada su građani već kupili pelet i sada jedino mogu kupovati određene količine da nadomjeste nedostajuće potrebe. Druga stvar je, zašto Vlada FBiH nije odredila određene kvote za izvoz pa da proizvođači na svjetskom tržištu ostvare određeni profit i onda tu zaradu peglaju sa maržama na domaćem tržištu, baš poput principa na kojima radi Elektroprivreda sa cijenom struje”, objasnio je Bečarević.

Druga odluka koja je sporna za Bečarevića jeste da se Energoinvestu omogućava nabavka plina na berzi ukoliko su neophodne određene količine.

“Suština je da Sarajevogas uplati avans Energoinvestu koji će na berzi kupiti najpovoljniji gas a to niko neće moći kontrolisati kako i na koji način je baš taj plin kupljen po najpovoljnijim cijenama i onda će se sve to odnosno kupovina prebaciti na Sarajevogas i Vladu Kantona Sarajevo koja ukoliko ne bude mogla to finansirati to će morati prebaciti na krajnijeg potrošača odnosno građane”, naveo je Bečarević.

Na kraju, sve poteze Vlade FBiH Bečarević definiše kao “sumrak energetike”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!