Bećirović: Države koje su izgradile EU su napustile velikodržavne projekte i odlučile da sarađuju

Vijesti 08. okt 202416:30 0 komentara
Fena

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je danas na sastanku lidera zemalja Procesa Brdo-Brijuni u Crnoj Gori da su ključne evropske države koje su izgradile temelje EU odlučile da napuste velikodržavne projekte i da sarađuju na bazi uvažavanja i poštovanja.

Dodao je da se države zapadnog Balkana na raskrsnici i imaju dvije opcije – prva je uspostavljanje međudržavnih odnosa po uzoru na države EU i ona znači mir, sigurnost i razvoj u zajedničkom interesu, a druga je preuzimanje ruskog modela odnosa prema susjedima što je put u veliku nesreću i tragediju.

“Izvucimo pouke iz prošlosti, posebno iz tragičnih 1990-ih godina, i okrenimo se budućnosti. Otvorimo prostor za projekte koji donose ekonomski i svaki drugi napredak. Iskoristimo spremnost EU da podrži projekte regionalnog povezivanja putem različitih fondova i inicijativa. Preuzmimo odgovornost za njihovu implementaciju”, rekao je Bećirović.

Istakao je da Plan rasta EU za zapadni Balkan ima poseban značaj za sveukupni razvoj regije jer to nije samo ekonomski podsticaj, već i važna politička poruka – EU nas podržava i prepoznaje zapadni Balkan kao integralni dio svoje budućnosti.

“Jedan od ključnih preduslova za ekonomski razvoj i integraciju regije jeste unapređenje povezanosti – infrastrukturne, digitalne i energetske. Bolja povezanost unutar naše regije, kao i sa EU, ključna je za jačanje trgovine, investicija i mobilnosti. Naša odgovornost je da osiguramo da zapadni Balkan krene naprijed – ka punoj integraciji u EU i ka održivom razvoju koji će koristiti svim našim građanima”, naveo je Bećirović.

Naglasio je da prosperitetna budućnost regije nije u utrci u naoružavanju već da države regije trebaju više investicija u ekonomski razvoj.

“Stoga predlažem da zaustavimo aktuelnu utrku u naoružavanju. Jačajmo mir, sigurnost i izgradnju dobrosusjedskih odnosa. Takav prijedlog je u skladu sa subregionalnim sporazumom o kontroli naoružanja. Umjesto utrke u naoružanju u regiji, predlažem da se fokusiramo na brži ekonomski razvoj. Od toga bi sve države regije imale višestruku korist, a mogućnost konflikta bi bila znatno smanjena”,  poručio je Bećirović.

Podsjetio je da da su razorne poplave i klizišta zahvatile više gradova i mjesta u Bosni i Hercegovini, te zahvalio svima koji su nam proteklih dana uputili riječi podrške, izrazili solidarnost i konkretno pomogli, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!