Bećirović poručio Izetbegoviću: Budi jednom državnik, a ne plemenski vođa

Vijesti 01. jul 202220:25 8 komentara
F.Z./N1

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović (SDP) oglasio se nakon najave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako će se odazvati pozivu evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, koji je pozvao u Brisel navodne predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini.

“Pozivam predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da prestane izigravati plemenskog poglavicu i nanositi štetu državi Bosni i Hercegovini zarad prikupljanja jeftinih političkih poena u svrhu predizborne kampanje. Bosna i Hercegovina je država koja ima svoje institucije i čije nadležnosti ne mogu prisvajati ni Bakir Izetbegović, ni Dragan Čović, a ni Milorad Dodik glumeći predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini. S evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem trebaju razgovarati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u čijoj je isključivoj nadležnosti državna vanjska politika, a nikako samoprozvani predstavnici tri etničke grupe u našoj zemlji”, naveo je Bećirović.

Izetbegović se ipak sastaje sa Varhelyijem, ali bez Dodika i Čovića

Naime, Izetbegović je danas rekao da neće prisustvovati sastanku ukoliko na njemu budu i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i Dragan Čović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a.

“Pozivam Bakira Izetbegovića da stavi državne interese iznad stranačkih interesa te da zajedno s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom ne predstavlja Bosnu i Hercegovinu nefunkcionalnom državom, a sve kako bi se u izbornoj godini predstavio kandidatom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji je navodno nešto odbio u Briselu. Gospodine Izetbegoviću, izaberite jednom u životu da budete državnik, a ne populista. Stav bosanskohercegovačkih političkih stranaka o destruktivnim prijedlozima SNSD-a i HDZ-a BiH dobro je poznat zvaničnom Briselu i nema potrebe da ga Vi u svojstvu plemenskog poglavice ponavljate. Pustite gospodine Izetbegoviću državne institucije neka funkcionišu u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i ne preuzimajte na sebe ulogu vrhovnog poglavara jedne etničke grupe jer to niste i nikada neće ni biti“, poručio je Bećirović.

Na sve ovo je reagovao ranije i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kritikovao Izetbegovića poručivši da potpuno bespotrebno pravi grešku. Na to mu je rekao: “Ne sam Bakire, ne sam”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (8)

Vidi sve komentare