Bećirović: Pozivam da se ne podrži izbor Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH

Vijesti 27. maj 202415:41 2 komentara
Denis Bećirović (Predsjedništvo BiH)

"Principijelno i dosljedno, već duže vrijeme naglašavam da zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH trebaju poštovati Ustav BiH, zakone i principe nezavisnosti i transparentnosti u postupku predlaganja i izbora sudija Ustavnog suda BiH. Za sudiju Ustavnog suda BiH potrebno je predlagati i birati diplomirane pravnike, osobe koje se odlikuju profesionalnošću i transparentnošću, visokim moralnim kvalitetama i dokazanim stručnim sposobnostima, s odgovarajućim radnim iskustvom i radnim rezultatima", kazao je u ponedjeljak predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović komentarišući glasanja o izboru sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH.

Prema Ustavu BiH i zakonima, sudije Ustavnog suda BiH iz bosanskohercegovačkih entiteta biraju entitetski zakonodavni organi i oni trebaju iskazati punu odgovornost i ozbiljnost.

“Dosadašnje provedene procedure, u vezi s utvrđivanjem liste najuspješnijih kandidata za izbor jednog sudije Ustavnog suda BiH iz bh. entiteta FBiH, upućuju na postupanja koja nisu u skladu s osnovnim kriterijima za izbor sudija Ustavnog suda BiH. Naime, zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH se mora omogućiti da biraju sudiju, a ne da aklamacijom potvrđuju prijedlog Komisije za izbor i imenovanje”, poručio je Bećirović.

Nadalje, kako je dodao, “Komisija za utvrđivanje liste najuspješnijih kandidata nije pružila adekvatne dokaze iz kojih bi se moglo zaključiti da predloženi kandidat HDZ-a (između više od deset drugih kandidata, među kojima su i aktuelne sudije, profesori i doktori pravnih nauka, dokazani pravni praktičari i drugi ugledni pravnici), spada u red istaknutih pravnika visokih moralnih kvaliteta. Na listi uspješnih kandidata, ispod prvoplasiranog kandidata, Komisija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je rangirala brojne druge pravnike koji su, prema kriterijima i standardima pravničke struke i nauke, pravničke prakse, pa i ustavnosudske prakse, prima facie, zaslužili da budu bolje plasirani od prvoplasiranog na listi kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH”.

Izbor sudija Ustavnog suda BiH ne smije biti predmet političke trgovine između čelnika različitih stranaka, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Niko nema pravo da određuje sudije Ustavnog suda BiH na neformalnim međustranačkim sastancima i da legalno izabrane organe vlasti pretvara u puke izvršioce dogovora stranačkih čelnika”, ocijenio je.

Bećirović je zaključio kako je vrijeme da se prekine loša politička praksa koja je uspostavljena u prethodnim decenijama, prema kojoj se u Ustavni sud BiH biraju podobni stranački kandidati, a ne istaknuti pravnici visokih moralnih kvaliteta. Također, u Ustavni sud BiH ne biraju se predstavnici konstitutivnih naroda, unaprijed određeni od političkih stranaka.

“Na kraju, iako Predsjedništvo BiH ne učestvuje u izboru sudija Ustavnog suda BiH, pozivam Parlament Federacije BiH da ne podrži izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH”, jasan je bio Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare