Bećirović se sastao s predsjednicom Sjeverne Makedonije: Podrška putu BiH ka EU i NATO-u

Vijesti 13. jun 202413:42 0 komentara
Predsjedništvo Bih

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas s predsjednicom Sjeverne Makedonije Gordanom Siljanovskom Davkovom u predsjedničkoj palati Vila Vodno u Skopju, a tokom sastanka je potvrđena podrška Sjeverne Makedonije putu Bosne i Hercegovine ka EU i NATO-u, te nezavisnosti, suvereniteti i teritorijalnom integritetu BiH.

Predsjedavajući Bećirović i predsjednica Siljanovska Davkova najavili su jačanje saradnje dvije države, te su naglasili da je zajednički interes ubrzanje procesa prijema u EU.

Predsjednica Siljanovska Davkova je naglasila da će Sjeverna Makedonija podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom EU i NATO putu. Ona je posebno istakla da potpuno podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je rekao da su unapređenje međudržavnih odnosa i snaženje regionalne saradnje ključni za stabilnost i ekonomski napredak regije. On je naglasio da su strateški vanjskopolitički ciljevi države Bosne i Hercegovine ulazak u NATO i EU.

Razgovarajući o odnosima Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije, najavljeno je da će se uložiti dodatni napori kako bi se unaprijedili odnosi dvije države. Istaknuta je važnost produbljivanja ekonomske saradnje konkretnim projektima i inicijativama koji će doprinijeti razvoju i prosperitetu Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije. Između ostalog, naglašena je važnost jačanja saradnje u oblasti turizma, obrazovanja, kulture i sporta.

Razgovarano je o odnosima dvije države i današnjem Samitu u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Skoplju. Novi sastanak dr. Bećirovića i predsjednice Siljanovske Davkove uslijedio je nakon što su u utorak, 11. juna, razgovarali o odnosima dvije države u okviru međunarodne Konferencije u Berlinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!