Berbić: Prijavili smo nepravilnosti sa biračkih mjesta u Tuzli

Vijesti 05. feb 202320:32 0 komentara

Nevjerovatno mala izlaznost bila je u Tuzli 23,14%, čime su zatečeni sami kandidati, kojih je bilo čak 5 , a i sama kampanja je bila intenzivna. O uočenim nepravilnostima, ali i maloj izlaznosti za N1 je govorio Omer Berbić, kandidat Naše Stranke za gradonačelnika Tuzle.

Nepravilnosti, kupovina glasova, da li možete dokazati?

“Sa terena smo dobijali takve informacije, slali smo timove, imali smo timove za to određene. Te su stvari naravno jako teškon dokazive, ali je činjenica da imamo nekih pet, šest svjedoka, koji to mogu dokazati, a među njima su i neki bivši policajci. Sve smo to uredno prijavili gradskoj izbornoj komisiji i MUP-u, ali i svim nadležnim organima i na njima je bilo da reaguju.”

Kako komentarišete to što je MUP TK rekao da nema elemenata krivičnog djela kada su u pitanju ove dvije prijave i da je u jednom slučaju jedna osoba uklonjena sa biračkog mjesta?

“Šta sad znači uklonjena? Oni su nju uklonili 50 metara od biračkog mjesta. Osoba je nastavila da kupuje glasove do iza 18 sati, što je zaista neprihvatljivo. Zvali smo dežurne u MUP-u, zahtjevali da stave patrolu pored te osobe, radi ozbiljnih indikacija da postoje elementi krivičnog djela. Rekli su da su bili na terenu dva puta i da nisu našli ništa sumnjivo, da nije bilo paketa, itd. Ali, eto, to je ipak u njihovoj nadležnosti. No, kada dobijete dojavu od 7,8 različitih osoba, od dva kandidata za gradonačelnika da se kupuju glasovi, mislim da je korektno da se čovjek postavi blizu sporne situacije I da se ta situacija iskontroliše.”

UŽIVO Prijevremeni izbori 2023: SNSD slavi u Bratuncu, SDA u Vogošći

Kako komentarišete malu izlaznost, obzirom na intenzivnu kampanju? Kandidati su se trudili približiti građanima…

“Prva stvar, niste imali oko 600 kandidata liste za gradsko vijeće, što samo po sebi vuče nekih od 6 do 10 hiljada glasova, prijatelja, porodice, itd. S druge strane, mislim da su ljudi razočarani i ne može ih se na neki način osuđivati, s obzirom da imamo 30 godina politike koje obećavaju, a nakon izbora ništa ne ispune. Kada to sve uzmete u kalkulaciju I podvučete crtu, onda dođete do jedne situacije apatije u kojoj je grad Tuzla, treći najveći grad u BiH, a po samom obimu razvijenosti i svemu, tek deveti u Federaciji. Tako da zaista se ne može kriviti ljude što su izašli, iako je trebalo da zauzmu što oštriji stav I da ih što više izađe pa ako misle da niko ne zaslužuje glas da ponište listić.”

Dakle izlaznost u Tuzli bila je jako mala, ukoliko to uporedimo s prethodnim periodom gdje je na primjer 2016. godine izašlo oko 49 hiljada građana Tuzle. Ovo će se svakako analizirati u narednim danima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!