Berko Zečević: Ako dođe do napada Izraela biće hirurški precizan, evo kako bi mogao izgledati

Vijesti 15. apr 202409:31 1 komentar

"Ako dođe do odmazde Izraela na Iran - ona će biti hirurški precizna" - stava je vojni analitičar Berko Zečević koji je jutros u programu N1 iznio svoja očekivanja povodom eskalacije sukoba na Bliskom Istoku do koje je došlo tokom prethodnog vikenda.

Iran je prvi put u historiji sa svog teritorija napao Izrael. Šta bi ovakav događaj u kojeg su tokom vikenda bile uprte oči cijelog svijeta trebao značiti za budućnost Bliskog Istoka, pitali smo bh. stručnjaka.

“Mislim da je to događaj za unutrašnje potrebe Irana. Ono što se desilo sa izraelskim napadom na konzulat u Siriji, zahtijevalo je da zemlja sa dobrim naoružanjem i toliko stanovnika odgovori”, započeo je Zečević.

No, stava je da efekti odgovora ne odgovaraju ubjeđenju kojeg je Iran stvarao da predstavlja ozbiljnu prijetnju na Bliskom Istoku po pitanju konvencionalnog naoružanja.

Drugim riječima – cilj nije ispunjen.

“Ako vi naglasite par dana ranije da ćete djelovati i djelujete samo na vojne ciljeve, pružili ste protivniku priliku da izvrši pripreme koje treba. A izvršene su i pripreme saveznika, stvoren je veoma efikasan štit za zaštitu vitalnih interesa Izraela. Zašto neko ko hoće da pokaže svoju nadmoć i predstavlja regionalnu silu u Sredozemlju na taj način umanjuje efekte borbenog djelovanja?”, pita se Zečević, zaključujući još jednom da je sve bilo izvedeno u svrhu unutrašnjih pitanja Irana.

No, odnosi nisu samo poremećeni na Bliskom Istoku.

“Poremećeni su odnosi i u Evropi i Aziji. Imate novi balans snaga. Iran želi da preuzme vodstvo od Saudijske Arabije koja je dosad smatrala da je voditelj islamskog svijeta. A gdje imate uticaj Irana? Na Irak koji ima 44 miliona stanovnika, na Siriju gdje je šitski politički uticaj veliki. Praktično, Iran je preuzeo ulogu vođe u tom dijelu svijeta”, ističe Zečević.

Istovremeno, dodaje, Iran i Izrael je jako teško uporediti.

“Iran ima jako veliki broj različitih raketnih sistema koje nisu vrhunskog kvaliteta. Izrael ima najsavremenije naoružanje kao rezultat dugogodišnje saradnje sa SAD-om. Ako dođe do intervencije Izraela prema Iranu, biće usmjerena na nuklearna postrojenja Irana i na određene tvorce balističkih raketa i dronova, to očekujem da se desi ako Iran u narednom periodu pokuša izazvati”, stava je Zečević.

Napad ne bi bio masovan, nego hirurški precizan, dodao je.

S druge strane, zaštita iznad Izraela zadržava i do 99 posto projektila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare