BETA: Poznato ko je odobrio prelijetanje američkih bombardera

Vijesti 29. maj 202322:13
Bombarder B-52 (APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia)

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine dalo je saglasnost za prelet dva vojna aviona SAD-a preko teritorije BiH, navedeno je u dokumentu koji je potpisao ministar odbrane BiH Zukan Helez.

U dokumentu se navodi da Ministarstvo odbrane BiH, sa stanovišta zaštite integriteta vazdušnog prostora BiH, smatra da ne postoje prepreke za davanje saglasnosti za prelet dva američka bombardera iznad BiH.

“S tim u vezi, a poštujući odredbe Zakona o vazduhoplovstvu BiH, ovim dopisom dajemo našu saglasnost da vojni avion SAD-a nesmetano može izvršiti misiju u zahtjevanom terminu”, navodi se se u dokumentu, javlja Beta.

“Izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj poruke SAD-a”

Ambasada SAD-a u BiH uputila je zahtev Ministarstvu spoljnih poslova BiH za odobrenje za prelet vojnih aviona SAD-a preko teritorije BiH sutra, 30. maja.

Za svaki prelet vojnih aviona u BiH potrebno pribaviti odobrenje Ministarstva spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, koje to ministarstvo daje na osnovu saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je svako nadletanje stranih aviona, a posebno američkih, nad vazdušnim prostorom entiteta klasičan primer provokacije, zastrašivanja i pritiska srpskog naroda, RS-a i njenog rukovodstva.

Dodik: Najava nadlijetanja američkih aviona provokacija i zastrašivanje

“Toga smo svi u RS svjesni, imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad svojim glavama i bacanja osiromašenog uranijuma u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu, čije posljedice ćemo dugo osjećati”, rekao je Dodik za Srnu.

On je ocijenio da SAD sprovode “represivnu politiku” i da ne biraju sredstva, već “ničim izazvani nameću zakon nasilja”.

Predsjedavajuća BiH Željka Cvijanović ranije danas je izjavila da Predsjedništvo BiH nikada nije donijelo odluku da američki bombarderi nadlijeću BiH niti je o tome upoznato.

Cvijanović o prelijetanju američkih bombardera: Bez odluke Predsjedništva BiH

“Nikada na tako nešto ne bih dala saglasnost, ni kao član Predsjedništva BiH niti u bilo kojem drugom svojstvu”, kazala je ona.

Kolega Cvijanović iz državnog predsjedništva Denis Bećirović osudio je izjave predsjednika bh. entiteta Milorada Dodika o prelijetanju američkih bombardera u vazdušnom prostoru države Bosne i Hercegovine. Ove izjave Bećirović je u saopćenju za javnost okarakterizirao kao tendenciozne i zlonamjerne.

“Najavljeni avio preleti SAD jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Prelet američkih bombardera je još jedna potvrda snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i Bosne i Hercegovine”, kazao je Bećirović.

“Izjave Putinovog političkog vazala ne mogu umanjiti značaj poruke SAD-a”

Dva američka bombardera će sutra od 13:00 do 15:00 izvesti nizak prelet iznad Sarajeva i još nekoliko gradova BiH, kako je navedeno, u znak partnerstva BiH i SAD-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad