Bezbjednosni skandal u Palati RS, navodno umiješan i prvi savjetnik za sigurnost

Vijesti 19. sep 202318:55 3 komentara
N1

Prenkovanje predsjednika, snimanje selfija u štićenom objektu, boravak opskurnih osoba, pa i onih sa dosijeom u Palati Republike Srpske, zgrozili su javnost. Sigurnosno rizična ponašanja naišla su na osudu, ali ne i na sankciju. U posljednji skandal navodno je umiješan i prvi savjetnik za sigurnost.

Kao bomba odjeknula je vijest da je savjetnik za bezbijednost predsjednika Republike Srpske Branislav Okuka prislonio pištolj na sljepočnicu kontroverznom biznismenu Momčilu Mandiću. Prvi blizak SNSD-u, drugi SDS-u i SNS-u.

“Službeno lice, poteže pištolj, uperuje u mene. To je pokušaj ubistva“, priča Mandić.

Policija i tužilaštvo demantuju Mandićeve navode. Video zapise s trebinjskih ulica niko ne pominje, naprasno su isparili.

“Tužilac je utvrdio da ne postoje elementi krivičnog djela, odnosno da lica učesnici incidenta, nisu upućivali prijetnje, odnosno koristili vatreno oružje”, izjavio je Srđan Vukanović, portparol OJT Trebinje.

Posljednji slučaj tek je bio povod za podsjećanje na sve bezbjednosne skandale u i oko Palate. Prvi slučaj: Hrvatski komičar i voditelj Davor Jurkotić, kao lažni Zoran Milanović prenkovao je Milorada Dodika, a telefonsku vezu dobio bez problema:

Sekretarica: Ja ću pokušati Vas da spojim, momenat.

Dodik: Halo, dobar dan. Dodik ovdje, poštovanje.

Jurkotić: Dobar dan, poštovanje. Ovdje Zorislav Tokić, tajnik premijera Zorana Milanovića…

Lažni Milanović: O, Dodik, kako je?

Dodik: Evo, uživam malo na obalama Vrbasa…

Slučaj 2. S rukovodstvom Republike Srpske u institucijama slikali su se i članovi Srpske časti, s policijskim dosijeima… Svi se sjećaju i kako je sa svim počastima dočekan, ispostaviće se, lažni vijetnamski investitor Mai Vu Minh.

Ipak, skora pojava izvijesnog Kika u Palati RS, zasjenila je sve:

“Hvala predsjedniku Miloradu Dodiku što me danas ugostio, idemo do kraja da pomognemo našem narodu u RS. Ja, on i Vlado Đajić smo tim koji ćemo izvesti ovaj narod na put prosperiteta. Pozdrav za Vladu Đajića, Mileta Kitića, Halida Muslimovića i moga brata Milorada Dodika. Ljubi Vas Vaš Kiko”.

Milorad Klincov, sebe naziva multimedijalnom ličnosti, snimao je pjesme… Koketirao s opozicijom… Pa danas s vlasti. I sve je to legitimno, osim ulaska i snimanja u štićenom objektu.
Što je, smatra se bezbjednosno rizično ponašanje.

“Bezbjednosna procjena ne može biti sa priučenim ljudima, sa neznalicama, sa ljudima koji nemaju motivaciju da čitaju…Tu se mora izbjegavati svaki element da nam neko treba za koruptivna, ili kriminalistička djela da bude bliže nama, ili za izvršavanje određenih poslova”, kaže profesor bezbjednosti Duško Vejnović.

Sve je, smatra Darko Trifunović, posljedica višedecenijskog nemara u bezbjednosnom sektoru.

“Prva komponenta su tehničko tehnološke mogućnosti, oprema, RS je opremljena. Druga, najvažnija komponentan su ljudi i obučenost ljudi, tu nastaje problem. Uzmite Izrael, zamislite da bilo ko iz izraleske službe uđe u štićenu zgradu i tamo pravi selfije, da li bi mu takvo što uopšte palo na pamet”.

Iz Palate RS i dalje bez odgovora da li su učinjeni bezbjednosni propusti. I da li su oni koji su dozvolili da predsjednik bude prenkovan i da se u njegovom kabinetu snimaju selfiji, sankcionisani? I zašto ne?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare