BH-Gas: Krivična prijava podnesena Federalnoj upravi policije zbog Turskog toka

Vijesti 05. apr 202111:20 0 komentara
bh-gas

Uprava BG-Gasa obratila se javnosti zbog prelaska na tzv. Turski tok te su istakli kako je podnesena krivična prijava Federalnoj upravi policije.

“Nakon samoinicijativne odluke Energoinvesta o promjeni transportnog puta gasa i nasilnog onemogućavanja BH-Gasa u izvršavanju radnih zadataka dana 02.04.2021. godine podnesena je krivična prijava Federalnoj upravi policije. Tom prilikom predata je obimna dokumentacija koja potvrđuje nezakonito djelovanje Energoinvesta uz poseban naglasak da sistemom nabavke gasom i nominacijama od 01.04.2021. godine upravlja Transportgas Srbija i Gas Promet Pale. O ovome su predati dokazi FUP-u. Ukratko, druga država vodi gasni sistem FBiH”, istakli su iz BH-Gasa.

Pored ovoga, kako su naveli, FUP-u je dokumentovano da niti FGSZ, niti Transportgas Srbija nisu prihvatili argument Energoinvesta da se ugovori na “starom” transportnom putu raskinu iz razloga više sile.

“Znači, ugovori su važeći sa inotransporterima i izvršeni su zakupi na tim sistemima, ali je Energoinvest i pored te činjenice promijenio transportni put. Pored ovako iznesenih činjenica opisane su i sve radnje koje su dovele do ovakvih djelovanja, a posebno dešavanja prije potpisa Aneksa ugovora sa Gazprom Exportom jer Gazprom nije tražio prelazak na Turski tok zbog ekonomskih razloga već zbog POLITIČKIH RAZLOGA i to je jasno rečeno na online sastanku prije samog potpisa Aneksa. BH-Gas je tada tražio da se obavijesti Vlada FBiH o ovome, ali Energoinvest to nije učinio i bez supotpisa BH-Gasa potpisao je Aneks 85”, istakli su u saopćenju.

“Daljnja dešavanja su vezana za ugrožavanje sigurnosti snabdijevanja jer je Energoinvest izbacio BH-Gas iz poslova nominacije i narudžbi gasa tako da je došlo do pada pritiska u transportnom sistemu BH-Gasa. O svim dešavanjima i igrama na transportnom sistemu BH-Gas će danas dopuniti krivičnu prijavu sa dokazima dešavanja na sistemu. Sistem bilježi svaki sat šta se dešava na sistemu, a kamere bilježe i ko ulazi u dispečerski centar. Ovaj segment kamera će biti podrobno objašnjen FUP-u jer ne mogu narudžbe gasa biti zasnovane na dojavama pojedinih zaposlenika BH-Gasa (sumnja) ili na vođenju ovih poslova iz susjedne zemlje. Svim ovim dešavanjima narušen je suverenitet BiH i Energoinvest je stavio gasni sistem u ruke druge zemlje i njenog dispečerskog centra. BH-Gas je kompletan transportni sistem u FBiH sa automatskog vođenja prebacio na ručno čime je omogućeno da potrošači duži vremenski period imaju prirodni gas, odnosno iz sistema se preuzima prirodni gas bez sigurnosnog automatskog vođenja”, dodalu su.

“Dalje, po pitanju izjava datih od strane Energoinvesta o nekakvim interesima BH-Gasa prema FGSZ odlučno odbijamo te izjave i samo želimo reći da RASKID UGOVORA SA FGSZ IZNOSI 23 mil. USD I DA NE ŽELIMO DA OVO PLATE GRAĐANI FBiH. Kako sada stvari stoje platit će, jer je Energoinvest bez rješavanja prethodnog pitanja krenuo u proces prelaska na tzv. Turski tok, a pri tome obmanjujući Vladu FBiH i javnost o prisili prelaska jer Beregovo kao primopredajno mjesto radi i radit će i to je argument i FGSZ”, stoji u saopćenju.

Naveli su da BH-Gas za sve izneseno u ovom saopćenju ima dokaze i iste je predao i predat će FUP-u, ali da je “žalosno da susjedna država vodi gasni sistem FBiH i da se BH-Gasu ne dozvoljava da izvršava redovne radne zadatke”.

“Vlada FBiH je 01.04.2021. godine zadužila FMERI da dostavi sve dopise Energoinvesta i BH-Gasa federalnom tužilaštvu i BH-Gas sa radošću jedva čeka da se akteri svih ovih dešavanja procesuiraju uz analizu svih dešavanja na transportnom sistemu i obaveza po ugovorima koje je Energoinvest potpisao nikad ne osporavajući bilo koje rješenje iz istih”; naveli su.

Istakli su i da će BH-Gas povodom nastalih događanja organizovati pres-konferenciju u prostorijama BH-Gasa te obrazložiti novonastalu situaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!