Bh. građani osvježenje traže na Jadranu, neki “nasreću” prelaze granicu

Vijesti 21. jun 202120:01 2 komentara

Prvi je dan ljeta i živa na termometru doseže do 35 stepeni. Dovoljan je to razlog da bh. građani osvježenje potraže na Jadranu. Na jugu zemlje već su primjetne gužve na graničnim prijelazima, a zbog epidemioloških provjera, zadržavanja su nešto duža u odnosu na prethodne godine.

Bili smo na graničnom prelazu Metković i provjerili da li bh. građani nose svu potrebnu dokumentaciju za prelazak hrvatske granice , ili se odlučuju na rizik.

Na graničnom prijelazu Metković nazire se kolona na ulazu u Hrvatsku. Na prelazak čekaju Đoko i Marija Avramović iz Ugljevika. Krenuli su na ljetovanje na Hvar. Potvrdu o vakcinaciji imaju, no ne i potvrdu o rezervisanom smještaju. Idu kažu, na sreću.

“Ne znamo koliko ostajemo, pitanje je da li ćemo prijeći granicu, imamo potvrdu da smo se vakcinisali Pfizer vakcinom i ništa više. Čuli smo da nam treba potvrda o rezervisanom smještaju, ali idemo da probamo. Ništa nas ne može iznenaditi, negdje ćemo završiti na odmoru da li Crna Gora, Hrvatska nebitno”, naveli su Đoko i Marija.

Detaljni pregledi na granici

A završili su tamo gdje su i namjeravali. Nakon što su ih granični policajci detaljno pregledali, prošli su granicu, ali uz plaćenu kaznu.

“Prošli smo što se tiče vakcine, ali obaveza je prijaviti cigarete. Od 1. juna samo se dvije kutije mogu prenijeti. Najbolje da samo nepušači idu na odmor. Dvije šteke će nas koštati 90 eura”, kazao je Đoko Avramović.

Nisu im tražili ni potvrdu o rezervaciji.

“Nisu, mada imam kod sestre I zeta vikendicu, ali samo su nas pitali gdje idemo”, dodali su Đoko i Marija.

Bračni par Avramović nije jedini koji rizikuje. Mnogo je putnika koji igraju na kartu sreće, ali ipak prednjače oni sa potpunom dokumentacijom.

“Vidjet ću sad kada dođem na granicu jesam li turistički ili sam u tranzitu. Ne znam još. Krenuo sam u Orebić na dva dana. Imam pozitivan test na koronavirus iz trećeg mjeseca i potvrdu doktora da sam izliječen”, dodao je Damir iz Konjica.

Na prelazak hrvatske granice čeka se oko 30 minuta

Na prelazak hrvatske granice čeka se oko 30 minuta. Uprkos velikim vrućinama, putnici kažu – podnošljivo je i u granicam normale. Prisjećaju se vremena kada se na prelazak granice čekalo i do dva ili tri sata.

“Ma nismo danas puno, možda evo tek nekih 20-ak minuta, već smo stigli na granicu, a inače i po sat ipo-dva”, kazala je jedna od putnica, dok su drugi dodali: “Ne možemo paliti klimu, smeta nam, ali nije strašno, blizu smo kako je nekad bilo kad su velike gužve bile”.

A rizik ne bi trebao biti opcija na graničnim prelazima. Stoga iz MUP-a RH pozivaju putnike da se informišu o trenutnim uslovima prelaska granice kako bi izbjegli neželjene situacije ili eventualno vraćanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare