Bh. košarkašica Biljana Nedić iznad stereotipa i predrasuda

Vijesti 29. mar 202216:54 0 komentara

N1 televizija, zajedno sa Westminster fondacijom za demokraciju, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, pred Vas - u Vaše domove - donosi serijal o nadahnjujućim iskustvima borbe protiv stereotipa i predrasuda. Pogledajte epizodu o Biljani Nedić iz Banjaluke, košarkašici i osobi koja nadahnjuje.

Biljana Nedić, žurnalistkinja i sportašica, jedina je članica muškog košarkaškog kluba osoba s invaliditetom „Vrbas“ iz Banja Luke. Ona svojom nepokolebljivošću, izdignutošću iznad predrasuda i stereotipa pomjera granice i razbija “rodne uloge”. Nezina priča bila je inspirativna za serijal “Tako se to radi”, koji N1 televizija emituje zajedno sa Westminster fondacijom za demokraciju, uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Biljana Nedić pred kamerama N1 priča kako je završila novinarstvo, iako se njime ne bavi. Radi u tvornici obuće. A najviše je fokusirana na sport – na “košarku u kolicima”. Ona je u plesnom studiju “Habanera”. Ronilac je. Slika na staklu još od svoje srednje škole.

“Bavim se svim onim što mi izazove znatiželju. A ono što se pretvori u ljubav, to zadržim”, priča nam Biljana Nedić s osmijehom na licu.

Željela je igrati košarku, a budući da u BiH ne postoji ženski košarkaški klub za košarku u kolicima, jedina opcija joj je bila da bude u muškom klubu, iako to nije posmatrala kroz tu naizgled ograničavajuću rodnu dimenziju.

“Prevazilaženjem teškoća rastemo i razvijamo se. A cilj svakog čovjeka, koji želi da otkriva svrhu svog postojanja, je taj da raste i da se razvija”, rekla je Biljana Nedić.

Ovaj serijal se implementira u partnerstvu sa Westminster fondacijom za demokratiju (WFD), uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!