BH novinari: Program N1 televizije mora biti dostupan svim građanima

Vijesti 31. aug 202214:25 0 komentara
BH Novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima daju punu podršku novinarima i urednicima N1 televizije u nastojanjima da omoguće svim građanima Bosne i Hercegovine praćenje njihovog programa putem različitih internet platformi i mreža kablovskih operatera, uključujući i platforme BH Telecoma.

N1 televizija zauzima značajan dio informativnog prostora BiH, zahvaljujući, prije svega, brojnim i raznovrsnim programskim sadržajima, te ispunjavanju informativnih potreba građana za različitim i pluralnim informacijama od značaja za javnost. Ovakva pozicija N1 posebno je važna u vrijeme predizborne kampanje, koja u BiH počinje 2. septembra, a bilo kakav pokušaj uskraćivanja prava građanima da prate N1 treba tumačiti kao nedozvoljeno ograničavanje slobode izražavanja i informisanja.

Upravni odbor BH novinara posebno izražava žaljenje zbog činjenice da finansijski, politički i drugi interesi vlasnika i menadžmenta BH Telecoma, i United Media, u čijem sastavu posluje N1, mogu dovesti u pitanje dostupnost programskih sadržaja ove televizije građanima BiH, posebno jednog njenog entiteta – Federacije BiH. U tom kontekstu, UO BH novinara naglašava kako se ni u jednom demokratskom društvu ne bi smjelo dogoditi da interesi kapitala i trka za profitom nadvladaju javni interes i pravo građana na slobodu informisanja.

BH novinari podsjećaju da su pregovori i zahtjevi obje kompanije – BH Telecoma i United Media potpuno u skladu sa važećim zakonima, pravilima Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) i važećom Direktivom EU iz 2010. godine. Međutim, legalnost i legitimnost obnove međusobnog ugovora o distribuciji televizijskih programa putem zemaljske radio-difuzne mreže ne bi smjela narušiti integritet i slobodno djelovanje N1 TV, niti dovesti u pitanje funkciju novinarstva kao javnog dobra.

BH novinari naglašavaju kako je i ovaj slučaj potvrdio potrebu hitnog donošenja Zakona o javnosti medijskog vlasništva i pluralizma, čiji se nacrt nalazi u ladicama Ministarstva prometa i komunikacija BiH od decembra 2018. godine. Nacrtom ovog zakona je predviđeno ne samo objavljivanje podataka o vlasništvu nad medijima, već i razdvajanje uredničke politike, programske funkcije i javne odgovornosti medija od finansijskih i svih drugih interesa medijskih vlasnika, stoji u saopćenju BH Novinara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!