Bh. opština poznata kao “Mala Evropa” postaje grad

Vijesti 16. mar 202311:41 0 komentara
opstinaprnjavor.net

Opština Prnjavor postaje grad. O tome odlučuju poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji pretresaju prijedlog zakona o ovom pitanju. Prnjavor koji je poznat pod nadimkom “Mala Evropa” zbog kulturne raznolikosti i činjenice da je lokalna zajednica sa najvećim brojem nacionalnih manjina, postaje grad.

Prema dostupnim podacima na sajtu lokalne samouprave krajem prošlog vijeka Prnjavor je naseljavalo više od 20 različitih etničkih grupa. Prvi su krajem 19. vijeka došli Italijani, potom Česi koji su svojim dolaskom donijeli krompir u Bosnu i Hercegovinu. Za njima su stigli Poljaci, Ukrajinci, Njemci, Mađari. Ostalo je zabilježeno da su, po završetku Drugog svjetskog rata, nakon što je Vlada Poljske pozvala Poljanke da se vrate u domovinu, oni pri odlasku govorili: “Mi smo ljudi sa dva srca, jedno nam je u Poljskoj, a drugo u raspjevanoj Bosni”. U manjem broju područje opštine i danas je naseljeno Slovacima, Bugarima, Rumunima i pripadnicima drugih naroda.

Prema podacima iz skupštinskog materijala Opština Prnjavor više od tri godine ima status razvijene jedinice lokalne samouprave i stopu zaposlenosti znatno višu iznad prosjeka u Republici Srpskoj. U trećem kvartalu 2022. stopa zaposlenosti u opštini iznosila je 47,1%, dok je taj postotak u Republici Srpskoj iznosio 41,6%.

Lokalne vlasti hvale se i podacima po kojima Prnjavor zauzima treće mjesto po visini ukupnih prihoda na području koje pokriva Privredna komora Banjaluka, kao i najveću stopu rasta ukupnih prihoda privrede. Zanimljiv je podatak o spoljnotrgovinskoj razmjeni. Pokrivenost uvoza izvozom na nivou Republike Srpske je 79,4%, dok je taj podatak na području opštine Prnjavor gotovo duplo veći i iznosi 159,3%.

Čestitke građanima Prnjavora koji će sada živjeti u gradu, a ne u opštini, uputio je poslanik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić ističući da se ništa u životima Prnjavorčana ovom odlukom neće promijeniti.

“Nikakve suštinske koristi Prnjavor od toga neće dobiti jer je postao grad. Pa i ministarka u uvodnoj riječi kaže da za provođenje zakona nisu potrebna dodatna finansijska sredstva”, rekao je on.

Poslanici opozicije primjedbovali su proceduru donošenja zakona. SDS-ov Vukota Govedarica rekao je da nisu navedeni razlozi za donošenje zakona po hitnoj proceduri.

SNSD-ova Biljana Petković pozdravila je prijedlog zakona i čestitala građanima Prnjavora najavljujući podršku aktu o kojem se raspravlja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!