Bh. pravosuđe podvuklo crtu: Gdje su 20 godina od početka reforme? Ima li nedodirljivih?

Vijesti 15. nov 202319:39 0 komentara
Sud BiH/Ilustracija

Dok se iščekuje okončanje sudskih procesa protiv istaknutih pojedinaca, poput Milorada Dodika i Fadila Novalića - bh. pravosuđe danas podvlači crtu. Jer - prošlo je 20 godina od pravosudne reforme, i formiranja državnog Suda, Tužilaštva i VSTV-a. U tih 20 godina, najavljivani su veliki predmeti, bh. Sanaderi, optuživani su najmoćniji pojedinci. Ja li to bio prevelik zalogaj i je li pravosuđe izgubilo bitku, provjerio je Boris Brezo.

Nije da se nisu neke moćne face pojavljivale pred državnim pravosuđem. Prvi HDZ-ovac, Dragan Čović, tadašnji šef OSA-e Osman Mehmedagić, tadašnji federalni premijer Fadil Novalić. Baš ovih dana u sudnici je i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i Republike Srpske. Tužitelji su pisali teške optužbe, ali im dokazivanje nije uvijek išlo od ruke.

Dragan Čović je oslobođen u više postupaka, u predmetu Lijanovići je prvostupanjski osuđen na pet godina zatvora, ali se u drugostupanjskom Sud BiH proglasio nenadležnim.

Mehmedagić je također oslobođen optužbi, a Fadil Novalić je prvostuapanjski osuđen, do kraja godine iščekuje se konačna presuda.

“Detektovan problem i nije dobro da se relativno veliki broj presuda završava oslobađajućim presudama”, istakao je Halil Lagumdžija – predsjednik VSTV-a.

A koji su razlozi da optužnice padaju? Prvi su loše optužnice, a i institut potvrđivanja optužnice postao je formalnost, u kojoj sudac ne ispituje dubinski navode optužbe.

“Zbog toga dolazimo u poziciju da neke optužnice koje možda ne bi trebale ići u suđenje, idu”, objasnio je Lagumdžija.

Zato se najčešće događa da i ako u prvostupanjskom postupku optuženi bude proglašen krivim, u žalbenom se dogodi preokret.

Najpoznatiji je primjer Kemala Čauševića, svojedobno proglašavanim bh. Sanaderom. Čaušević je prvostupanjski osuđen na jedinstveni kaznu zatvora od devet godina, da bi u žalbenom postupku bio oslobođen optužbi davanja dara i pranja novca.

Više u prilogu Borisa Breze.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!