BH Telecom još može dokazati da je N1 dobrodošao i da ga ne gase zbog politike

Vijesti 31. aug 202213:35 0 komentara
N1

Stotine hiljada gledatelja, koji su N1 proteklih godina pratili na platformi BH Telecoma Moja TV, od ponoći će ostati bez signala N1 ukoliko uprava BH Telecoma tokom dana ne promijeni odluku da uoči početka izborne kampanje u BiH ugasi signal ove međunarodne informativne televizije, najgledanijeg kablovskog kanala u Bosni i Hercegovini.

Trogodišnji ugovor između kompanije United Media, kao vlasnika N1 televizije, i javnog preduzeća BH Telecom, okončava se s istekom 31. avgusta, što znači da uprava javnog telekomunikacionog preduzeća ima vremena da do večeras prihvati novu, sniženu ponudu United Medije za preuzimanje N1, a koja podrazumijeva istu cijenu za N1 koju plaćaju ostali operateri.

Nakon što je BH Telecom jučer saopćio da je “N1 dobrodošao” na platformu Moja TV, ali ne na komercijalnoj osnovi kao do sada, nego besplatno, United Media je odgovorila kako je “poziv BH Telecoma da im se omogući distribucija N1 na nekomercijalnoj osnovi samo iznuđen potez nakon burne reakcije javnosti, znajući da je nemoguće da bude prihvaćen, jer je osnovni izvor finansiranja N1 i rada više od 100 medijskih profesionalaca u N1 BiH upravo naknada za distribuciju”.

BH Telecom je pokušao umiriti javnost i svoje pretplatnike, koji daju masovnu podršku N1, tvrdnjom da je ova televizija dobrodošla na Moju TV pod istim uslovima kao druge informativne televizije, ne navodeći činjenicu da ostale informativne televizije koje BH Telecom ima u ponudi, kao što su Al Jazeera i TRT, nisu ni tražile nikakvu naknadu, jer se finansiraju od drugih država, dok je N1 međunarodna komercijalna televizija koja funkcionira na tržišnim principima.

Sve komercijalne televizije, uključujući i brojne tv kanale u vlasništvu Telekoma Srbije, BH Telecom plaća milionskim iznosima, što kao javno preduzeće krije od javnosti, dok televiziji N1 nudi dobrodošlicu, ali besplatno. Sve ovo ukazuje na političke, a ne poslovne motive najave gašenja signala N1. Posebnu težinu ima činjenica da su u rukovodstvu BH Telecoma kadrovi vladajuće stranke SDA, a generalni direktor ovog javnog preduzeća Sedin Kahriman ujedno je i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo te blizak saradnik predsjednika stranke Bakira Izetbegovića.

SDA se nije javno oglašavala o gašenju N1 na platformi BH Telecoma, dok su opozicione stranke jedinstvene u stavu da je odluka BH Telecoma o isključenju N1 “cenzura nezapamćena u demokratskim društvima i da se po uzoru na Aleksandra Vučića SDA zloupotrebom javnih resursa polako ali sigurno obračunava sa medijima koji gaje kritičko promišljanje, naročito onima koji se usude kritikovati vlast”.

Na najavu isključenja N1 reagirale su američka i britanska ambasada, kao i vodeće međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini – Delegacija Evropske unije, OSCE i OHR poručujući da su sloboda i medijski pluralizam ključni za građane u donošenju sopstvenih, informisanih mišljenja i odluka.

“Sloboda medija, uključujući medijski pluralizam, neizostavan je dio svakog demokratskog društva, što navodi i Povelja o temeljnim pravima Evropske unije. N1 je jedan od pouzdanih izvora informacija u BiH i njegovo isključenje iz paketa kanala BH Telekoma predstavlja gubitak za sve građane BiH koje zanimaju nepristrasne informacije”, saopćila je EU.

Intelektualci, akademici, analitičari i aktivisti uputili su otvoreno pismo upozoravajući na medijski mrak koji slijedi dijelu bh. stanovništva ukoliko se ugasi N1.

“Zabrinuti za stanje medijskih sloboda i izražen politički upliv u sve sfere društva, smatramo da je N1 televizija medij koji njeguje profesionalne i etičke standarde, te da bi stoga uklanjanje N1 sa popisa kanala ugrozilo demokratski razvoj društva u BiH”, poručili su ugledni javni radnici.

United Media je podsjetila kako reakcije građana na najavu gašenja N1 pokazuju da ova televizija ima ogromnu podršku i popularnost kod gledatelja i ukupne javnosti u Bosni i Hercegovini zbog objektivnog izvještavanja. “Ponudili smo fer uslove BH Telecomu, iste pod kojima je nedavno sklopljen ugovor sa operaterima u Hrvatskoj, i vjerujemo da će nova ponuda biti prihvaćena. Time će BH Telecom pokazati na djelu da podržava medijski pluralizam i otkloniti sumnje da iza odluke da se ugasi N1 stoje politički razlozi”.

Ukoliko BH Telecom ostane pri odluci da od večeras isključi N1, stotine hiljada gledatelja će biti uskraćeni za predizborne debate, izbornu noć na N1, ali i redovne emisije ove televizije kao što su Novi dan, Newsroom, Dan uživo, Dnevnik, Pressing, Izvan okvira i brojne druge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!