BH Telecom krije od javnosti koliko plaća PINK, a N1 traži za džaba

Vijesti 29. sep 202215:43 4 komentara
N1

BH Telecom odbio je odgovoriti na upit N1 koliko novca izdvaja na mjesečnom/godišnjem nivou za emitovanje Pinka, Arena i sličnih inostranih medija. BH Telecom je u službenom dopisu odbio zahtjev N1 da dostavi informacije o novčanim iznosima koje izdvaja za emitovanje signala televizija Pink, Arena, KCN1, M1, Fox i drugih. N1 je podatke tražila sukladno Zakonu o slobodi pristupa informacijama. BH Telecom kao javno preduzeće odbilo je pristup traženim informacijama pozivajući se na “povjerljivost” treće strane - navedene tv kuće su se navodno izjasnile da ne dozvoljavaju odavanje traženih informacija.

Za razliku od BH Telecoma, United Media, kao vlasnik N1, Sport Kluba i drugih kanala nije krila svoju ponudu koja je za 50 posto snižena u odnosu na raniji paket, No za BH Telecom ni to nije bilo dovoljno. Zatražili su besplatno emitovanje N1 pozivajući se na informativne kanale poput Al Jazeere i TRT-a, pritom zaboravljajući spomenuti u saopćenju za javnost kako se radi o državnim projektima Katara i Turske, dok je N1 TV komercijalni kanal, poput onih koje, prema medijskim navodima, BH Telecom plaća po 120.000 eura mjesečno i više.

N1 (Dopis BH Telecoma)

Stotine hiljada gledalaca u BiH, koji su televiziju N1 proteklih godina pratili na platformi Moja TV kompanije BH Telecom, od 1. septembra to više nisu u mogućnosti jer uprava ovog javnog telekomunikacionog preduzeća, predvođena kadrovima vladajuće SDA, nije promjenila odluku da ugasi signal ove regionalne medijske kuće. Signal N1 na BH Telecomu ugašen je uoči početka izborne kampanje, što je izazvalo žestoke reakcije domaće javnosti i međunarodne zajednice, a mnogi pretplatnici BH Telecoma otkazali su usluge ovog operatera zbog ukidanja N1 na Mojoj TV.

Podsjetimo da je generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman ujedno i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo. Vodeći intelektualci i javni radnici ukidanje N1 na platformi BH Telecoma nazvali su političkom, a ne poslovnom odlukom, cenzurom i uvodom u medijski mrak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare