Bh. zvaničnici uputili saučešće narodu Turske: BiH je uz vas

Vijesti 06. feb 202310:49 0 komentara
REUTERS/Mahmoud Hassano

Mnogi politički zvaničnici iz Bosne i Hercegovine uputili su saučešće narodu Turske i predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu zbog posljedica koje je uzrokovao razoran zemljotres koji je jutros pogodio jugoistok ove države.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni po Richteru uzrokovao je ogromnu materijalnu štetu, a u njemu su u Turskoj i Siriji (koja je također pretrpjela ozbiljne posljedice) poginulo više od 500, a povrijeđeno je blizu 3.000 osoba.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je telegram saučešća Erdoganu i turskom narodu zbog velike tragedije.

“U lično i ime Vijeća ministara BiH izražavam Vama, porodicama stradalih i turskom narodu iskreno saučešće u povodu razornog zemljotresa koji je pogodio vašu zemlju. Bosna i Hercegovina stoji uz vas i uvijek možete računati na našu prijateljsku podršku. Molim Vas da porodicam nastradalih prenesete izraze saučešć i podrške“, navodi se u telegramu saučešća predsjedavajuće Vijeća ministara BiH.

“Izražavam najdublje saučešće Turskoj zbog velikih ljudskih žrtava i ogromne materijalne štete koje je prouzrokovao razarajći zemljotres. Misli su mi uz povrijeđene te porodice koje su izgubile najmilije i svoje domove. Stojimo uz narod Turske i nudimo svu potrebnu pomoć”, napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Saučešće je izjavio i Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputivši telegram predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafi Şentopu.

“Sa velikom tugom sam primio vijest o strašnoj tragediji koju je prouzrokovao zemljotres u Vašoj zemlji i u kojoj je poginulo stotine vaših državljana. Upućujem Vam izraze najiskrenijeg saučešća. Molim Vas da porodicama poginulih prenenesete izraze iskrenog saosjećanja, a povrijeđenim građanima želje za brz oporavak. Moje misli su s Vama i Vašim građanima”, naveo je Zvizdić.

“S velikom tugom smo primili vijest o tragičnim posljedicama razornog zemljotresa koji je pogodio Vašu zemlju. Vama i narodu Republike Turske, u ime hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine, kao dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i u lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća. Molim Vas, Vaša Ekscelencijo, da prenesete izraze najiskrenijeg saučešća i suosjećanja porodicama poginulih i povrijeđenih. Naše misli i molitve su uz njih u ovim teškim trenucima. Primite, Ekscelencijo, izraze mog osobitog poštovanja”, naveo je Dragan Čović, dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Lider SDA Bakir Izetbegović je također izrazio saučešće Erdoganu i narodu Turske.

“Mnogo me ražalostila vijest saznanjem o broju stradalih i materijalne štete koju je pričinio snažan zemljotres u Turskoj. Izražavam najdublje saučešće predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i narodu Turske. Naše misli su sa porodicama stradalih i povrijeđenih. Stojimo uz narod Turske u ovim teškim vremenima”, napisao je na Twitteru Izetbegović.

“Najdublje saučešće zbog izgubljenih života u razornom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju. Naše misli su sa povrijeđenima i porodicama poginulih. Republika Srpska nudi svu potrebnu pomoć”, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Brojne spasilačke ekipe su na terenu u Turskoj i tragaju za nestalima, a kako je za N1 rečeno iz ambasade BiH u Turskoj, nema još informacija o poginulim i povrijeđenim državljanima BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!