BHRT: Još četiri utakmice će se prenositi za zakašnjenjem od 15 minuta

Vijesti 05. dec 202216:21 5 komentara
BHRT

BHRT se oglasio u vezi sa emitiranjem utakmica sa SP Quatar 2022 i iznio razloge odluke državne televizije da prijenose koje su prepustili platformi MY TV emituju na svom kanalu s 15 minuta zakašnjenja.

“S ciljem objektivnog informiranja javnosti, a nakon objavljenih poluistinitih i pretencioznih informacija na pojedinim portalima i medijima oko prijenosa utakmica SP QATAR 2022 na BHRT-u, osjećamo obavezu da pojasnimo zbog čega se BHRT odlučio da četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala, ne prikazuje u noćnim terminima, nego odložno sa 15 minuta zakašnjenja od početka utakmica”, navode na početku saopćenja iz BHRT-a.

Napominju da je BHRT, ekskluzivni vlasnik prava SP QATAR 2022 ima obavezu po Ugovoru emitirati samo 46 utakmica na svom programu i da je, u skladu sa pravilima sublicenciranja EBU-a i FIFA-e, sublicencirao prava za emitiranje 18 utakmica BH Telecomu d.d., kao što su to učinile i mnoge druge televizijske kuće u svijetu (ARD/ZDF, RT Srbije, RTVSLO, Češka TV, RTPortugal, ORF, BNT Bugarska, itd.

Više info na https://digitalhub.fifa.com/m/203f2697ad928edb/original/FIFA-World-Cup-Qatar-2022-Media-Rights-Licensees.pdf.

“Naime, troškovi otkupa prava, odnosno emitiranja utakmica SP u nogometu su višemilionski i BHRT, uz već svima poznatu finansijsku situaciju, ovaj događaj nije mogao samostalno finansirati pa je sa BH Telecomom ušao u partnerski odnos i sublicencirao prava koja mu Ugovor sa EBU-om i FIFA-om dozvoljava. U skladu sa tim, BH Telecom je dobio prava ekskluzivnog emitiranja utakmica na svojim platformama, pa gledatelji BHRT-a četiri utakmice iz osmine finala i dvije utakmice četvrtfinala gledat će sa 15 minuta zakašnjenja da bi se ispoštovao ekskluzivitet koji za ove utakmice ima BH Telecom“, navode u saopćenju sa BHRT-a, te dalje dodaju:

“Uz razumijevanje i podršku BH Telecoma da se utakmice mogu emitirati na ovaj način, udovoljeno je i gledateljima BHRT-a jer utakmice gledaju s odgodom od samo 15 minuta, a ne u snimku u noćnim satima istog dana kako je to uobičajena praksa u ovakvim situacijama”.

S obzirom na to da se SP Qatar 2022 približava kraju, sa BHRT-a najavljuju da će utakmice polufinala, utakmice za treće mjesto kao i finale SP Qatar 2022 BHRT direktno prenositi na svojim programima.

“Koristimo priliku da još jednom zahvalimo svim vjernim platišama RTV takse koji su omogućili svima u Bosni i Hercegovini da mogu gledati i pratiti utakmice SP Qatar 2022 na BHRT-u”, zaključuju u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare