BHRT pred kolapsom: Sudovi u Banjaluci presuđuju u korist RTRS, a duguje milione

Vijesti 01. feb 202213:35 5 komentara
BHRT (N1)

Prema presudi Okružnog privrednog suda Banjaluka Radio televizija Republike Srpske (RTRS) ne treba Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT), kao Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine isplatiti više od 10 miliona konvertibilnih maraka duga. Danas je, saznaje N1, stigla i druga prvostepena presuda Okružnog suda Banjaluka prema kojoj RTRS ne treba platiti ni parnicu od oko sedam miliona maraka duga.

“Tužbu BHRT-a za milionski dug RTRS-a, na osnovu podjele sredstava RTV takse Sud Bosne i Hercegovine 2018.godine je odbacio proglasivši se nenadležnim. Predmet je prebacio na nižerangirani sud u Banjaluci, na Okružni privredni sud. Sve se desilo kada je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH bio Milan Tegeltija. Cilj je bio pogodovati RTRS-u”, izjavio je za N1 pouzdan izvor iz BHRT-a.

Okružni privredni sud Banjaluka donio je prvostepenu presudu po tužbi BHRT-a. Po ovoj prvostepenoj presudi Radio televizija Republike Srpske (RTRS) ne treba Radio televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT), kao Javnom RTV servisu Bosne i Hercegovine isplatiti više od 10 miliona konvertibilnih maraka duga. Ovo je samo jedna parnica.

Na spomenutu prvostepenu presudu BHRT već je uložio žalbu.

“Iz sadržaja presude je jasno vidljivo da je postupajući sudija proizvoljno tumačio pojedine odredbe Zakona o javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine, kao i izjave saslušanih svjedoka, pri tome ne uzimajući u obzir materijalne dokaze i ne obrazlažući iste u sklopu sadržaja tužbenog zahtjeva, izvedenih materijalnih dokaza, odgovora na tužbu tužene strane, a naročito svjesno izbjegavajući obrazloženje iskaza saslušanih svjedoka, čime je u potpunosti prekršio odredbe člana 8. Zakona o javnom RTV sistemu BiH”, navedeno je u žalbi BHRT.

Stigla i druga presuda – RTRS ne treba platiti ni drugu „ratu“ duga

Danas je, saznaje N1, stigla i druga prvostepena presuda Okružnog suda Banjaluka prema kojoj RTRS ne treba platiti ni parnicu od oko sedam miliona maraka duga.

Radio televizija Republike Srpske godinama odbija plaćati dio RTV takse, na što je zakonom obavezna. Ukupan dug je narastao na više od 61 milion konvertibilnih maraka, prema posljednjem stanju iz 2021.

Podsjetimo, prema Zakonu o javnim emiterima prikupljena RTV taksa dijeli se između tri javna servisa BHRT, RTRS te Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTFBiH) kao Javnog RTV servisa Federacije Bosne i Hercegovine.

Menadžment je, saznaje N1, napravio i plan konsolidacije u ovoj krizi. Plan će razmatrati Upravni odbor BHRT, u četvrtak, 3.februara.

Plan predviđa i smanjenje broja spoljnih saradnika po ugovoru o djelu, te zaposlenih na određeno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare